Tilintarkastustuomioistuin tyrmäsi EU:n maaseudunkehittämisohjelman, meppi Sarvamaa ennustaa rajua CAP-uudistusta

Kuva: David Wright/Flickr CC

Euroopan unionin tilintarkastustuomioistuimen tarkastajat lyttäsivät tällä viikolla EU:n maaseudunkehittämisohjelman. Tarkastajien mukaan toimet pannaan käytäntöön liian hitaasti ja homman fokus on hukassa.

Tarkastajat analysoivat sattumanvaraisesti valitut kymmenen aluekehitysohjelmaan kuuluvaa hanketta arvioidakseen keskittyivätkö ne asianmukaisesti kehityskykyyn ja laadukkaiden hankkeiden toteuttamiseen. Tämän jälkeen hankkeita verrattiin EU:n vuosien 2007-2013 talousarvioon jotta saataisiin kuva niiden edistymisestä.

EU:n maaseudun kehittämispolitiikkaa toteutetaan yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) toisen pilarin kautta, jossa pyritään käyttämään maataloutta hyödyksi kehittämällä laajemmin maaseutualueiden taloutta. Kaudella 2014-2020 maaseudun kehittämisen osuus, 99 miljardia euroa, on noin 10 prosenttia kaikista EU:n maatalousmenoista EU:n maaseuturahaston (EAFRD) kautta.

Liikaa paperihommia

Raportista vastaava Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen Janusz Wojciechowski sanoi tiedotustilaisuudessa Brysselissä tiistaina että Euroopan komissio vaatii liikaa paperityötä.

Jäsenmaat, tai pikemminkin niiden aluehallinnot, jotka vastaavat rahoituksen jakamisesta, vaativat pitkiä raportteja projekteista EU-instansseille ennen kuin projektin toteuttamisessa päästään edes alkuun.

EU:ssa on päätetty toteuttaa 118 erillistä aluekehitysohjelmaa vuosien 2014-2020 välillä, näistä 28 jäsenmaassa toteutetuista ohjelmista Irlanti palautti EU:lle 456-sivuisen dokumentin ja Kreikka 1192-sivuisen raportin. Maiden erilaisia aluekehityssuunnitelmia puntaroitiin ja arvioitiin EU:ssa maata kohden keskimäärin 11 kuukautta ennen kuin suunnitelmien toteuttamiselle annettiin rahoitus.

Jäsenmaiden ohjelmat hyväksyttiin hitaasti, Puolan ensimmäisenä joulukuussa 2014 ja Kreikan viimeisimpänä joulukuussa 2015, kaksi vuotta rahoituskauden alun jälkeen.

Komissio antaa piakkoin ehdotukset maatalouspolitiikan uudistamiseksi

– Se on erittäin iso uudistus, mitä komissio tulee esittämään, Petri Sarvamaa sanoi perjantaina toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Hänen mukaansa myös byrokratiaa tullaan nyt ensimmäisen kerran oikeasti vähentämään. Komissio tulee Sarvamaan mukaan ehdottamaan, että erittäin paljon vastuuta maatalouspolitiikasta ja maaseudun kehittämisestä siirretään jäsenmaille.

– Se saattaa liittyä siihen, että rahat tulee olemaan hyvin tiukassa, mutta se on sitten spekulaatiota, Sarvamaa sanoi.

Käytännössä Sarvamaan mukaan jäsenmaat saisivat itse päättää, että miten ne käyttävät yhteisen maatalouspolitiikan ykköspilaria ja kakkospilaria. Sarvamaan mukaan komissio ei tule esittämään ykköspilarin omarahoitusosuutta eli suorien tukien omarahoitusosuutta. Sitä Saksa on yrittänyt ajaa komissiossa läpi, Ranska puolestaan on vastustanut.

– Sitä on komissiossa väännetty kulissien takana, että lähteekö ne edes esittämään tällaista ja ne eivät lähde. Se on Suomelle myös helpotus, Sarvamaa sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1063 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.