Meppi Paavo Väyrynen tukee Metsästyskoiraharrastajat ry:n vaatimusta suden kaatolupien lisäämisestä

Susia Kuhmossa. Kuva: Tapio Kaisla/Flickr CC
Susia Kuhmossa. Kuva: Tapio Kaisla/Flickr CC

Susimäärien arvioissa on moninkertaiset erot. Luonnonvarakeskus (Luke) on arvioinut viime keväänä, että Suomessa on 150–180 sutta. Sen jälkeen kanta on kasvanut kesällä syntyneillä pennuilla.

Kiihkoton keskustelu aiheesta vaikuttaa mahdottomalta, kun tarkkoja lukemia eläinten määrästä on hankala saada. Metsästyskoiraharrastajat ry:n puheenjohtaja Marko Lindin mukaan susia olisi noin viisi kertaa niin paljon kuin Luke on arvioinut. Tänä vuonna Lind kertoo susien tappaneen ainakin 35 koiraa. Lindiä ovat haastatelleet muun muassa Iltalehti ja Kaleva.

Nyt Metsästyskoiraharrastajat keräävät nimiä ministeri Jari Lepälle osoitettavaan nettiadressiin, jossa vaaditaan antamaan välittömästi määräys vähintään sadalle sudenkaatoluvalle. Adressi lähetetään Lepälle marraskuun lopussa.

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (ALDE) reagoi Metsäsätyskoiraharrastajien kannanottoon omassa blogissaan antaen vaatimukselle tukensa.

Susien aiheuttamat vahingot ja haitat ovat Väyrysen mukaan havainnollinen osoitus siitä, mihin EU:n puitteissa toteutettava alkuperäisen luonnon suojelu on johtanut.

– Ajattelin, että EU voisi olla hyödyllinen ilmastopolitiikassa ja muussa toiminnassa rajat ylittävien ympäristöongelmien hoitamiseksi. Sen sijaan pelkäsin, että sen puuttuminen alkuperäisen luonnon suojelemiseen saattaisi aiheuttaa ongelmia. Arvelin julkisuudessakin, että Suomi saattaisi joutua EU:n susilaitumeksi, Väyrynen kirjoittaa.

Kansainväliset velvoitteet, kuten EU:n luontodirektiivi, edellyttävät susikannan seurantaa. Luken keräämä tutkimustieto luo perustan susikannan hoidolle. Luken arvioita kannan suuruudesta hyödynnetään kun päätetään suden metsästyksestä ja suojelusta.

Luonnonvarakeskus selvittää myös susikannan ikä- ja sukupuolirakennetta sekä geneettistä rakennetta. Suden elintapojen kuten ravinnon, liikkumisen ja elinympäristöjen lisäksi tärkeä tutkimuskohde on suden ja ihmisen rinnakkaiselo, kerrotaan Luken nettisivuilla.

Maa- ja metsätalousministeriö on suurpetoasioissa ylin johtava ja valvova viranomainen. Suomen riistakeskus huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta, edistää kestävää riistataloutta ja tukee paikallisten riistanhoitoyhdistysten toimintaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.