EU valmistautuu jättämään Britannialle kylmät jäähyväiset

Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro
Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro

EU valmistautuu siihen skenaarioon, että Brexit-neuvotteluissa ei päästä sopuun, sanoi EU:n päänevottelija Michel Barnier sunnuntaina ranskalaislehti Journal du Dimanchessa julkaistussa artikkelissa. Haastattelusta uutisoivat muun muassa Politico ja BBC.

Barnier totesi, että neuvotteluiden kaatuminen ei tietenkään ole tavoiteltu vaihtoehto, mutta se on yksi mahdollisuus johon niin valtioiden kuin yritystenkin täytyy valmistautua. "Cold Brexit" tarkoittaisi sitä, että Britanniaan suhtauduttaisiin samoin kuin mihin tahansa muuhun kolmanteen maahan.

Pääneuvottelija joutui jälleen viime viikkoisen neuvottelukierroksen jälkeen toteamaan, että Yhdistyneen kuningaskunnan täytyy selkeyttää kantaansa erosopimukseen ennen kuin voidaan alkaa puhumaan tulevaisuuden suhteesta.

EU-johtajat kokoontuvat joulukuussa arvioimaan ovatko Brexit-neuvottelut edenneet riittävästi kansalaisten oikeuksien, raha-asioiden ja Pohjois-Irlannin rajakysymyksen osalta, jotta voidaan aloittaa keskustelut tulevaisuudesta ja kaupasta.

Pääministeri Theresa May sanoi syyskuussa, että UK kunnioittaisi taloudellisia sitoumuksiaan, mutta ei sanonut suoraan, minkä verran Britannia olisi valmis maksamaan.

EU:n kanta asiaan on selkeä. Barnier myös korostaa, että brittien päätös erota EU:sta ei pitäisi kostautua muille EU-kansalaisille niin, että muiden maiden veronmaksajat päätyvät brittien erolaskun maksajiksi.

Barnier myös huomautti, että Brexitin jälkeen UK on samassa asemassa Eurooppaan nähden kuin mikä tahansa muu kolmas maa eikä se ole täysin valmistautunut eron seurauksiin. Jos sopua eroneuvotteluissa ei löydy, se voisi johtaa Barnierin mukaan esimerkiksi siihen, että brittilentokoneet eivät voisi laskeutua Eurooppaan tai että lemmikkieläimet eivät saisi matkustaa kanaalin yli Ranskaan. Kauppasuhteet EU:n ja Britannian välillä voisivat puolestaan olla samanlaiset kuin ne ovat EU:n ja Kiinan välillä.

Suomalaismeppi Sirpa Pietikäinen totesi viime perjantaina toimittajatapaamisessa Helsingissä että todennäköisin Britannian ja EU:n välinen malli olisi vapaakauppasopimuksen ja Norjan-sopimuksen väliltä syntyvä kompromissi.

– Jos menee ihan solmuun neuvottelut, tulee cold brexit. Sanotaan jäähyväiset ja näkemiin, jonka jälkeen Iso-Britannia olisi EU:lle kuin mikä tahansa kolmas maa myös finanssisektorin osalta. Se ei olisi kauhean siunauksellista kummallekaan, mutta erityisesti ei Britannialle. Siksi en tähän niin usko, Pietikäinen sanoi.

Barnierin varoituksen tarkoituksena onkin ilmeisesti painostaa Mayn hallitusta edistämään Brexit-neuvotteluja.

Suomalaismepit ovat todenneet useaan kertaan, että EU-erossa ei ole voittajia, ainoastaan häviäjiä. Heidi Hautala totesi viime perjantaina toimittajatapaamisessa, että hän uskoo Brexitin vielä peruuntuvan. EPP-mepit Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen yhtyvät samaan toiveeseen, mutta toisin kuin Hautala, eivät usko että se voisi olla käytännössä mahdollista.

Petri Sarvamaa toteaa, että vaikka suurin osa briteistä olisikin sitä mieltä, että Brexit oli virhe, prosessin peruuttaminen ei ole millään tavalla näköpiirissä.

–Katsokaa Britannian sisäpoliittista tilannetta. Se on aivan niin sekaisin kuin olla ja voi. Mikä on se voima, joka tässä lähtisi viemään eteenpäin sitä, että kansanäänestyksen tulos peruttaisiin? Ei sellaista ole. Niin kovasti kuin minäkin sitä toivoisin, että se peruuntuisi, niin ei se peruunnu, Sarvamaa sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.