Bulgaria haluaa liittyä Schengen-alueeseen ja Länsi-Balkanin liittyvän EU:hun

Boyko Borissov ja Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte
Boyko Borissov ja Jean-Claude Juncker. Kuva: EU/Etienne Ansotte

Viron jälkeen seuraava Euroopan unionin puheenjohtajamaa Bulgaria, aikoo pyrkiä edistämään Länsi-Balkanin maiden lähentymistä Euroopan unionin kanssa.

Eilen Brysselissä vieraillut Bulgarian pääministeri Boyko Borissov kertoi toimittajille EuObserverin mukaan, että Brexit tarjoaa mahdollisuuden suhtautua avoimemmin kuuden EU-perheeseen haluavan maan pyrkimyksiä kohtaan.

Borissov sanoi komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa yhdessä pitämässään lehdistötilaisuudessa, että myös puheenjohtajuudessa Bulgariaa seuraavat maat, Itävalta ja Romania, tuntevat hyvin Länsi-Balkanin valtiot.

- Uskon sen olevan tärkeää ja että meidän on mahdollista tehdä päätös eurooppalaisesta näkökulmasta. Jos emme ota riskiä, emme myöskään edisty, Borissov sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hän tosin myös korjasi sanomisiaan, että hänen mielestään Länsi-Balkanin tuomisessa lähemmäksi EU:ta ei ole mitään oikeaa riskiä kun taas investointimahdollisuudet ovat suuria.

Albania, Bosnia, Kosovo, Makedonia, Montenegro ja Serbia ovat kukin edenneet omia vauhtejaan liittymisprosessissa. Hidas eteneminen on kuitenkin aiheuttanut alueella pettymyksen tunteita.

Tutkimus: Ainoastaan Makedonia saattaisi täyttää EU-jäsenyysehdot vuoteen 2023 mennessä - Tuoreen tutkimuksen mukaan EU-jäsenyyttä havittelevista maista ainoastaan Makedonian tasavalta on Lue lisää

- Tällä hetkellä ei näytä todennäköiseltä, että EU ottaisi uusia jäseniä vuonna 2019, komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi toimittajille.

Hän lisäsi myöhemmin, että Serbiasta ja Montenegrosta tulisi EU-jäsenmaita ennen vuotta 2025.

Puheenjohtajuuskaudellaan jäsenyysneuvottelujen edistämisen lisäksi Bulgarian tavoitteena on saada ohjattua lisää EU-varoja Länsi-Balkanille. Läsni-Balkanin lisäksi Bulgaria aikoo puheenjohtajuuskaudellaan keskittyä digimarkkinoihin, kyberturvallisuuteen, maahanmuuttoon, kilpailuun ja seitsenvuotiseen EU-budjettiin.

Vaikka Bulgaria täyttää kaikki tekniset kriteerit, se ja Romania eivät ole voineet liittyä Schengen-alueeseen. Tämä on johtunut pääasiassa Alankomaiden, Saksan ja Ranskan vastustuksesta, arvioi EuObserver.

- Bulgarian normaali ja luonnollinen paikka on Schengen-alueen sisällä, Juncker sanoi. Hän hoputti myös syksyisessä Unionin tila -puheessaan Eurooppaa Schengen-alueen laajentamiseen.

Bulgarialla on pitkä maaraja Turkin kanssa ja sellä on ollut merkittävä rooli muuttoliikkeen hallinnassa. Bulgarialaiset virkamiehet ovat kuitenkin huomauttaneet, että vaikka maa on pakolaiskriisin hallinnassa etulinjassa, se ei pysty lähettämään tietoja Schengenin tietojärjestelmään rajatylittävien rikosten torjumiseksi tai lähettääkseen hälytyksiä kadonneista ja etsintäkuulutetuista ihmisistä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.