Tutkimus: Ainoastaan Makedonia saattaisi täyttää EU-jäsenyysehdot vuoteen 2023 mennessä

Kuva: WILLIAM WILHELM BEDZRAH/Flickr CC

Tuoreen tutkimuksen mukaan EU-jäsenyyttä havittelevista maista ainoastaan Makedonian tasavalta on lähelläkään jäsenyysehtojen täyttämisen saavuttamista vuoteen 2023 mennessä.

Serbian ja Montenegron arvellaan pystyvän omaksumaan EU-lainsäädännön omaan kansalliseen lainsäädäntöönsä 2030-luvun puoleen väliin mennessä. Samalla nopeudella arvioidaan Turkin täyttävän jäsenyysvaatimukset, arvioidaan sveitsiläisen St Gallenin yliopiston professorin Tina Freyburgin kirjoittamassa raportissa.

EU:n laajentuminen Jean-Claude Junckerin komission kaudella 2014-2019 on jo suljettu pois, mutta keskustelua mahdollisista seuraavista jäsenmaista käydään siitä huolimatta. Mahdollisia uusia EU-maita on katsottu olevan Albania, Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki. Näiden virallisten kandidaattien lisäksi myös Bosnia ja Hertsegovina sekä Kosovo toivovat jäsenyyttä.

EU:hun liittyminen on mahdollista vain silloin, kun ehdokasvaltio täyttää kattavan luettelon kriteereitä ja se on pannut täytäntöön osaksi kansallista lainsäädäntöään EU:n yhteisen säännöstön. Yhteinen säännöstö sisältää kaiken oikeuslaitoksen uudistamisesta liikenne- ja energiapolitiikkaan.

Tutkimuksessa ilmeni, että ainoastaan Makedonia voisi todennäköisesti täyttää kriteerit vuoteen 2023 mennessä, kun taas Serbia ja Turkki voisivat päästä EU-perheeseen 2030-luvun puolivälissä.

Turkin EU-suhde on tosin hyvin kontroversaali johtuen viime vuoden tapahtumista maassa vallankaappausyrityksen jälkeen. Albania sekä Bosnia ja Hertsegovina tuskin täyttävät EU-kriteereitä ennen vuotta 2050, tutkimuksessa todetaan.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.