Reuters: Maailman arvokkain mauste tarjoaa työtä ja kolmen euron päiväpalkan afganistanilaisnaisille

80 prosenttia sahramin tuotantotyöstä on naisten tekemää Afganistanissa. Kuvassa Heratissa asuvat naiset käsittelevät sahramia. Kuva: Abbas Farzami/Rumi Consultancy/World Bank
80 prosenttia sahramin tuotantotyöstä on naisten tekemää Afganistanissa. Kuvassa Heratissa asuvat naiset käsittelevät sahramia. Kuva: Abbas Farzami/Rumi Consultancy/World Bank

Artikkeli on osa EU-uutisten teema-sarjaa, jossa tutustutaan Afganistaniin.

Sahrami on maailman arvokkain mauste, sitä myydän jopa 1550 euron kilohintaan. Afganissa arvokkaan mausteen viljely on jo pitkään nähty köyhien perheiden vaihtoehtona oopiumiunikon viljelylle.

Tähän mennessä tosin sahramin viljelyllä on ollut vain vähän vaikutusta oopiumikauppaan, arvioi YK Reutersin mukaan. Suurin osa maailman oopiumista, mistä heroiinia tuotetaan, tulee Afganistanista. Kyseessä on on noin kolmen miljardin dollarin vuosittainen bisnes.

Sahramin tuotanto Afganistanissa on kuitenkin kasvanut ja vallannut markkinoita naapurimaa Iranilta, joka edelleen tuottaa lähes 90 prosenttia maailman sahramista.

- Afganistanilaisella sahramilla on valtava kysyntä, sanoo Ariana Saffron Companyn johtaja Bashir Ahmad Rashidi Reutersille. Ariana Saffron Company vie sahramia esimerkiksi Ranskaan, Turkkiin, Intiaan ja Yhdysvaltoihin.

Positiivisena puolena sahramin tuotannossa nähdään myös se, että se työllistää pääasiassa naisia, joiden työmahdollisuudet Afganissa ovat muuten hyvin rajoittuneet.

- Olemme hyvin onnellisia sahramin tuotannosta, sillä se tarjoaa naisille tavan löytää töitä, sanoo Ariana Saffronin poimintatiimin johtaja Khanum Rassoli uutistoimistolle.

Alalla on yleistä, että naiset tekevät sadonkorjuun sekä sahramin prosessointityön.

Sahramia on kasvatettu Afganistanin alueen kuivassa ilmastossa jo ainakin 2000 vuotta. Sahramin viljely on työvoimaintensiivistä eikä vaadi kovinkaan teknistä kalustoa tai paljon pääomaa.

Sadonkorjuu alkaa lokakuussa ja se kestää ainoastaan kolme viikkoa ennen kuin sahramin kukat alkavat kuolla. Työntekijät poimivat päivittäin noin 10 kiloa sahramin kukkia ansaiten noin 33 senttiä kilolta. Päiväpalkaksi afgaaninainen saa noin kolme euroa.

Heratissa tuotetaan vuosittain noin 3 tonnia sahramia. Kuva: Abbas Farzami/Rumi Consultancy/World Bank
Heratissa tuotetaan vuosittain noin 3 tonnia sahramia. Kuva: Abbas Farzami/Rumi Consultancy/World Bank

Kun kukat on kerätty, pienet oranssit emit erotetaan käsin ja kuivataan. Yhden sahramikilon tuottamiseen tarvitaan noin 450.000 emiä. Sahramia käytetään muun muassa makeisissa ja leivonnaisissa makua ja keltaista väriä antamaan.

Afganistanissa sahramia tuotetaan vuosittain noin neljä tonnia. Maalle, jonka talous ponnistelee päästäkseen takaisin jaloilleen, se on hyvin. Toki tuotanto on kuitenkin vielä vähäistä, jos sitä veraa esimerkiksi Iranin tuotantomääriin. Iranissa tuotetaan vuosittain yli 200 tonnia sahramia.

Afganistanille haasteena on kilpailu vahvan sahramin tuottajan Iranin kanssa, mutta myös oopiumin viljely on edelleen haaste. Oopium on Afganistanin suurin vientituote. Siitä huolimatta, että valtion ohjelmat ja länsimaiset järjestöt tarjoavat apua, muun muassa Talibanin ylläpitämien huumeverkostojen otteesta on hankala irrottautua.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.