Brittikotitaloudet menettävät vuodessa 600 puntaa johtuen Brexitistä

Kuva: Bankenverband/Flickr CC

Britannian kotitalouksien käyttöön jää vuodessa 600 puntaa vähemmän johtuen Brexit-äänestystuloksesta, arvioi The National Institute for Economic and Social Research – tutkimuslaitos.

Kansallinen talous- ja sosiaalitutkimuslaitos (NIESR) totesi, että talouden hidastuminen Yhdistyneessä kuningaskunnassa johtuu suoraan siitä, että Britannia poistuu Euroopan unionista.

Tänään julkaistussa raportissa todetaan, että brittikotitalouksien käytettävissä olevat varat olisivat nykyisin kaksi prosenttia korkeammalla, jos Britannia olisi päättänyt pysyä EU:ssa.

– On lähes varmaa, että Yhdistyneen kuningaskunnan talouden suhteellinen heikkeneminen ja siihen liittyvä elintason lasku viimeisen vuoden aikana ovat seurausta siitä, että britit äänestivät EU-eron puolesta, sanoi NIESR:n makrotaloudellisen mallintamisen ja ennustamisen johtaja Garry Young tiedotteessa.

Tutkimuslaitos on myös laskenut ennusteitaan Britannian tämän vuoden ja ensi vuoden talouskasvusta. Ero on NIESR:n mukaan merkittävä verrattuna muuhun Eurooppaan, missä talouden on ennustettu kasvavan.

Mitään kriisiä Britanniaan ei ole ennusteen mukaan kuitenkaan odotettavissa, vaan kasvu hidastuu lievästi Brexitin seurauksena.

NIESR arvioi, että Britannian BKT kasvaa tänä ja ensi vuonna 1,5 prosenttia inflaation kiihtyessä 3,2 prosenttiin tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, ennen kuin se hidastuu kahteen prosenttiin vuoden 2019 jälkipuoliskolla. Tutkimuslaitos myös uskoo, että Englannin Pankki nostaa korkoja tästä kuusta lähtien puolivuosittain 0,25 prosenttiyksikköä kunnes korot saavuttavat kahden prosentin tason.

Tämän viikon tiistaina Britannian Brexit-neuvottelija arvioi, että Britannian vetäytymissopimus todennäköisesti suosii unionia. Davis toivoi Politico-lehden artikkelin mukaan, että sopimuksessa EU:n ja Britannian tulevaisuudesta, hyötyjä tulisi paremmin molemmille osapuolille.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.