Pääkirjoitus: Auttaako Belgia räjäyttämään Katalonian ruutitynnyrin?

Carles Puigdemont. Kuva: Parlament de Catalunya
Carles Puigdemont. Kuva: Parlament de Catalunya

Katalonian erotettu aluejohtajalle Carles Puigdemontille on väläytetty mahdollisuutta turvapaikasta Belgiassa. Belgian siirtolaisministeri, flaamilaista separatistipuoluetta N-VA:ta edustava Theo Francken on sanonut medialle, että suojelun tarjoaminen Puigdemontille olisi "täysin laillista".

Minulla ei ole tietoa tällaisen tempun laillisuudesta Belgiassa, mutta motiiveja täytyy kyllä tarkastella.

N-VA-puolueen jäsenenä Theo Franckenin pitäisi olla pro-eurooppalainen poliitikko. Miksi hän sitten heittää ilmoille ajatuksen, joka ei aiheuta mitään muuta kuin Euroopan jakautumista?

Puigdemont on syyllistynyt Espanjassa rikokseen. Espanjan perustuslakituomioistuimen mukaan kansanäänestys ja itsenäisyysjulistus ovat Espanjan perustuslain vastaisia. EU:n periaatteeseen puolestaan kuuluu jäsenmaansa perustuslain kunnioittaminen. Tämä on periaate, jota Puigdemontin pitäisi myös noudattaa. Puigdemont ei siis ole millään tavalla poliittinen pakolainen, mutta siitä huolimatta Belgia tarjoutuu kohtelemaan häntä sellaisena.

Kyseessä on väärinymmärretty ajatus veljeydestä.

Kyseessä on mielestäni, enemmän tai vähemmän, väärinymmärretty ajatus veljeydestä. Theo Francken puolueineen on osa flaamilaista liikettä, jonka päämääränä on erota Belgiasta ja muodostaa itsenäinen flaamilainen tasavalta. Näin tehtäisiin, jotta voitaisiin säilyttää flaamin kieli ja kulttuuri. Tavoitteet ovat melko samanlaiset kuin Katalonian Carles Puigdemontilla.

Kaiken kaikkiaan mielestäni Franckenin ottama kanta perustuu väärinymmärrykseen. Kansanäänestys oli laiton ja sen järjestäneet ihmiset rikkoivat Espanjan lakia. Katalonian itsenäisyyttä puoltava äänestystulos ei tullut demokraattisin keinoin, sillä valtaosa ihmisistä ei osallistunut äänestykseen ja ne jotka osallistuivat, olivat melkeinpä yksinomaan separatisteja. Äänestyksessä manipuloitiin demokratiaa eikä se palvelut kenenkään muun kuin separatistien päämääriä.

N-VA-puolue toteaa lehdistötiedotteessaan, että Espanja "tulee aiheuttamaan konfliktin kärjistymisen Espanjan ja Katalonian välillä". Tämä todistaa, että N-VA ei ole ymmärtänyt demokratian perusperiaatteita ja tekee saman virheen kuin monet muutkin. Myös Suomessa meillä on ihmisiä, jotka eivät ole ymmärtäneet, että kun he puhuvat Kataloniasta ja katalonialaisista, he viittaavat vähemmistöön. Katalonian aluehallinnon tekemän kyselyn mukaan 41 prosenttia katalonialaisista kannattaa itsenäistymistä ja 49 prosenttia ei.

41 prosenttia katalonialaisesta kannattaa itsenäistymistä ja 49 prosenttia ei

Kun ottaa huomioon, että enemmistö katalonialaisista ei halua Kataloniasta itsenäistä ja että kansanäänestys sekä itsenäisyysjulistus olivat laittomia, en pysty ymmärtämään millä perusteella Belgia tarjoaisi poliittista turvapaikkaa. En näe, mitä hyötyä siitä voisi olla flaamilaiselle liikkeelle, Katalonialle, Belgialle, Espanjalle tai EU:lle. Päinvastoin, siitä olisi vain haittaa. Henkilö, jolta on riisuttu kaikki aluehallinnon valta voi hallita vain väkijoukkoja.

Olimme onnekkaita, kun 1. lokakuuta ei syntynyt suuria mellakoita. Ei siitäkään huolimatta, että Espanjan poliisi parhaansa mukaan ajoi katalonialaisia vastaamaan väkivaltaan väkivallalla. Katalonialaiset pysyivät rauhallisina. Näin ei jatku pitkään, jos heidän johtajansa on karkuteillä Belgiassa. Eurooppa, ja varsinkin Espanja, istuu ruutitynnyrissä. En näe syytä, miksi Belgian pitäisi auttaa sytyttämään sytytyslangan.

Jos kyseessä ei ole väärinymmärrys veljeydestä, sitten tapauksen täytyy olla vain halpa mediatemppu. Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä, mitä tästä poliittisesta kärrynpyörästä seuraa.

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Trond H. Trosdahl 22 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.