PARLAMENTIN VIIKKO 42

EU-parlamentti 3. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl
EU-parlamentti 3. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl

Parlamentin valiokuntakokouksissa käsitellään tällä viikolla muun muassa lähetettyjen työntekijöiden asemaa ja oikeuksia EU:ssa sekä unionin turvapaikkajärjestelmän ja ns. Dublin-pelisääntöjen uudistamista. Mepit äänestävät myös päivityksestä yksityisyydensuojaan sähköisessä viestinnässä ja Panaman paperit -tutkintavaliokunnan ehdotuksista veronkierron ja rahanpesun kitkemiseksi. Poliittiset ryhmät valmistautuvat tulevaan täysistuntoon pohtimalla näkemyksiään EU:n rahoituksesta, vähimmäistulosta sekä ns. pilliinpuhaltajien suojelemisesta.

Lähetetyt työntekijät. Työllisyyden ja sosiaalisasioiden valiokunta (EMPL) äänestää maanantaina uusista säännöistä koskien väliaikaisesti toiseen jäsenmaahan lähetettyjä työntekijöitä. Mepit haluavat, että lähetettyjen työntekijöiden oikeudet turvataan paremmin ja että pelisäännöt ovat samat myös yritysten näkökulmasta. Uusilla säännöillä halutaan mm. varmistaa, että työnantaja maksaa saman palkan samasta työstä ja että kaikkia kohdemaan työelämän normeja sovelletaan kahden vuoden siirtymäajan jälkeen.

Turvapaikkasäädökset ja Dublin-asetus. Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta (LIBE) äänestää torstaina merkittävistä uudistuksista ns. Dublin-asetukseen, jolla määritetään mikä EU-maa on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Tarkoituksena on paikata nykyisen turvapaikkajärjestelmän heikkouksia, jotta vastuu turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa jakautuisi tasaisemmin jäsenmaiden kesken. Kaikki turvapaikanhakijat tulee rekisteröidä heti näiden saavuttua EU:n alueelle. Tavoitteena on varmistaa, että turvaa tarvitsevat ihmiset pääsevät suojaan ja että perusteetta turvapaikkaa hakeneet voidaan palauttaa nopeammin.

Sähköisen viestintä / yksityisyyden suoja. LIBE-valiokunnan mepit äänestävät myös ehdotuksesta ulottaa yksityisyyden suojaa koskeva EU-sääntely uusiin viestinnän muotoihin kuten WhatsApp, Facebook messenger ja Skype. Sääntöjen päivitys koskee mm. evästeiden käyttöä, luvatonta suoramarkkinointia esimerkiksi tekstiviesteillä, sekä läpisalausta digitaalisessa viestinnässä.

Panaman paperit / tutkintavaliokunta. Rahanpesua, veronkiertoa ja veropetoksia setvinyt väliaikainen valiokunta (PANA) esittelee johtopäätöksensä sekä ehdotukset, joista äänestetään keskiviikkona.

Tilintarkastustuomioistuimen jäsenet. Torstaina talousarvion valvontavaliokunnassa (CONT) kuullaan uusia ehdokkaita Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäseniksi. Suomen ehdokkaana kuullaan Hannu Takkulaa.

Täysistunnon valmistelu. Poliittiset ryhmät keskustelevat tulevan täysistuntoviikon edellä kannoistaan EU:n rahoituksen tulevaisuuteen, vähimmäistoimeentuloon sekä ns. pilliinpuhaltajien/ilmiantajien suojelemiseen. Ryhmät valmistautuvat lisäksi äänestämään lannoitteiden sertifioimisesta, syöpää tai perimää vaurioittaville aineille altistuvien työntekijöiden turvallisuudesta ja laittomasta huumekaupasta. Lisäksi mepit linjaavat kantojaan komission tulevan vuoden työohjelmaan, EU:n budjettiin vuodelle 2018 sekä komission valtuuksiin aloittaa kauppaneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

Puhemiehen agenda. Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani tapaa Bhutanin kansalliskokouksen puhemiehen Jigme Zangpon tiistaina ja Algerian ulkoministerin Abdelkader Messahelin keskiviikkona. Torstaina Tajani puhuu EU-maiden valtion- ja hallitusten päämiesten huippukokoukselle ja pitää Eurooppa-neuvoston tiimoilta myös lehdistötilaisuuden. Perjantaina puhemies osallistuu Espanjassa Asturian ruhtinattaren säätiön palkintoseremoniaan.

Viime viikolla parlamentin agendalla olivat EU:n turvapaikkajärjestelmän uudistaminen ja pakolaisten uudelleensijoittaminen sekä netti-tv- ja -radiotarjonnan laajentaminen yli EU-maiden rajojen. Meppejä puhuttivat torjunta-aine glyfosaatin riskiarviointi ja kasvinsuojeluainejätti Monsanton mahdolliset vaikuttamisyritykset. Teollisuus- ja energiavaliokunta äänesti uusista keinoista rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi ja energiankulutuksen pienentämiseksi. Mepit valitsivat vuoden 2017 Saharov -mielipiteenvapauspalkinnon kolme finalistia ja Euroopan kansalaisen palkinto luovutettiin 49 henkilölle tai järjestölle 26 EU-maasta.

Suorat lähetykset

Valiokuntien kokousasiakirjat

Puhemiehen kotisivut

Täysistuntotiedotteet

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa EU-uutiset.fi 2280 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.