Lasikatto odottaa edelleen murtumista – Ainoastaan Suomessa ja Ruotsissa se on lähellä

Ensimmäinen peruskorjauksen jälkeinen täysistunto pidettiin Eduskuntatalossa 5. syyskuuta 2017. Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta

Euroopan neuvostossa ei ole yhtäkään maata, joka täyttäisi vähintään 40 prosenttia huippuviroista naistyöntekijöillä. Euroopan neuvoston 47 maata, EU:n 28 jäsenmaata mukaanluettuna, asettivat tavoitteen 14 vuotta sitten vuonna 2003 Strasbourgissa.

40 prosentin tavoite on saavutettu ainoastaan Suomen ja Ruotsin eduskunnissa, mutta missään maassa ylimmällä hallinnonasteella, eli esimerkiksi Suomessa hallituksessa, tavoitteeseen ei olla päästy.

Tänään julkaistun raportin mukaan edustus lisääntyi hieman, koska Euroopan neuvosto alkoi seurata tilannetta, mutta edistyminen on ollut hidasta ja hajanaista. Valtionpäämiesten, pormastereiden ja aluehallintojen johtajien keskuudessa naisten määrä on pysynyt alle 17 prosentissa.

– Naisten keskimääräinen osuus pysyi noin neljänneksessä ja lukema oli silmiinpistävästi samanlainen eri johtorakenteita tutkittaessa, raportissa todetaan.

– Nämä luvut osoittavat, että Euroopalla on vielä hyvin pitkä matka sukupuolten tasa-arvon saavuttamiseen, totesi Euroopan neuvoston pääsihteeri Thorbjørn Jagland raportin liitteessä.

Ylemmissä oikeusasteissa naistyöntekijöitä on keskimäärin 28 prosenttia ja alemmissa oikeusasteissa 26 prosenttia. Suurimmat erot huomattiin raportin mukaan suurlähettiläiden sukupuolijakaumassa. Heistä ainoastaan 13 prosenttia oli naisia.

Tutkimuksen mukaan kansallisilla, alueellisilla ja paikallisilla tasoilla data näyttää selkeän lasikaton. Huippuasemat Euroopassa vuonna 2016 olivat lähes poikkuksetta miesten hallussa. Ylimmissä viroissa naisten osuus ei ylittänyt millään tasolla 20 prosenttia.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.