Kätilöiden kouluttaminen auttaa pienentämään lapsikuolleisuutta Afganistanissa

Kuva: Graham Crouch/World Bank/Flickr CC

Jo vuosikymmenien ajan Afganistania on pidetty joidenkin Afrikan maiden rinnalla haastavimpana maana vauvoille ja pikkulapsille selvitä. Sota, köyhyys, surkeat terveyspalvelut ja naisten alhainen koulutustaso ovat olleet syinä vastasyntyneiden ja taaperoiden korkeille kuolleisuusluvuille.

Vielä vuonna 2000, neljä vuotta Talebanin kukistumisen jälkeen, lähes 100 lasta 1000:sta syntyneestä vauvasta kuoli ennen ensimmäistä ikävuottaan. Lukeman ylittivät ainoastaan muutamat Afrikan maat, esimerkiksi Sierra Leonessa kuolleisuus oli 149 kuollutta vauvaa 1000 syntynyttä kohden, Angolassa sama lukema oli 138 ja Liberiassa 129. Yhdysvalloissa lukema oli 6. Kuolleisuusluvut perustuvat YK:n ylläpitämiin tilastoihin.

Tänään terveyspalvelut ovat huomattavasti paremmin saatavilla afgaaninaisille ja kuolleisuusluvut ovat pudonneet dramaattisesti. Tämä siitäkin huolimatta, että useat naiset ovat edelleen kouluttamattomia ja monet heistä synnyttävät kotona. Eroja provinssien välillä kuitenkin on, vaikka keskiarvo näyttääkin selkeästi siltä, että parempaan suuntaan ollaan menossa.

Yksi avainasemassa ollut tekijä lapsikuolleisuuden pienentämisessä on ollut kätilöiden koulutus. Vuonna 2002 Afganistanissa oli vain 400 koulutettua kätilöä. Viime vuonna heitä oli yli 5000. Afganistanin terveysministeri Ferozuddin Feroz arvioi Washington Postin haastattelussa, että kätilöitä tarvittaisiin ainakin 11 000.

Kätilöt tekevät paljon enemmän kuin vain auttavat synnytyksessä. He esimerkiksi opettavat lapsen hoitoa ja antavat hygieniakoulutusta.

Viime vuonna Afganistanin hallituksen julkaiseman tilaston mukaan vuosien 2001 ja 2015 välillä lapsikuolleisuus kansallisella tasolla putosi 66 kuolemasta 45 kuolemaan 1000 elävänä syntynyttä lasta kohden. Alle viisivuotiaiden osalta lukema putosi 87 kuolemasta 55 kuolemaan.

Afganistanin armeijan sotilaan miinaharavointiharjoituksissa. Kuva: Cpl Paul Morrison RLC/Crown Copyright Tappouhkaukset ovat afganistanilaistoimittajille arkipäivää - - Afganistan on yksi maailman vaarallisimmista paikoista kaikille toimittajille, sanoo Lue lisää
Afganistanilaistoimittaja haluaa raivata tietä töihin pyrkiville naisille - Shilla Baheer tiesi jo noin viisi vuotiaana, että hänestä tulee Lue lisää

Tilastointi Afganistanissa on ongelmallista ja esimerkiksi Afganistanin hallituksen antamat lukemat lapsikuolleisuudesta poikkeavat paljon esimerkiksi YK:n tilastoista, joiden mukaan viimeisten viiden vuoden aikana lapsikuolleisuus maassa on ollut 71 kuolemaa 1000 elävänä syntynyttä kohden.

Jäsjestökenttä työskentelee lisääntymisterveyden edistämiseksi

Yksi Afganistanissa työskennelleistä järjestöistä on Marie Stopes International (MSI), joka lisääntymisterveyshankkeellaan vähentää äitiys- ja lapsikuolleisuutta sekä edistää sukupuolten tasa-arvoa Afganistanissa. Marie Stopes International on kansainvälinen kansalaisjärjestö, joka toimii 37 eri maassa seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseksi. Afganistanin toimisto avattiin vuonna 2002.

Hanke kasvattaa laadukkaiden seksuaali-, lisääntymis-, äitiys- ja lapsiterveyden palveluiden saatavuutta ja kysyntää sekä ihmisten tietoisuutta seksuaali- ja lisääntymisterveydestä.

Afganistanin provinsseissa  uskonnolliset- ja muut paikalliset johtajat ovat päätahoja seksuaali- ja lisääntymisterveyspalvelujen käytön mahdollistamisessa, ja MSI työskentelee yhteistyössä esimerkiksi uskonnollisten johtajien ja heidän vaimojensa kanssa. Näin pyritään mahdollistamaan toiminta myös alueilla, joiden turvallisuustilanne on huono.

MSI:llä on kymmenen pysyvää omaa klinikkaa, jotka tarjoavat kokonaisvaltaista palvelua ehkäisyvälineiden välittämisestä abortinjälkeiseen hoitoon ja hiv-testeihin. Klinikoilla on erilliset aukioloajat miehille ja naisille, mikä tekee klinikoilla käynnin naisasiakkaille ylipäätään mahdolliseksi. Lisäksi käytössä on liikkuvia mobiiliklinikoita sekä sairaaloiden yhteyksissä toimivia satelliittiklinikoita.

MSI ylläpitää myös päivystävää puhelinta, joka tuo lisääntymis- ja seksuaaliterveystiedon ja neuvontapalvelut lähes kaikkien afganistanilaisten ulottuville, ja on siten turvallinen ja tärkeä kanava tiedon levittämiseen. Se on erityisen suosittu nuorten keskuudessa, sillä he kaipaavat luottamuksellista tietoa jota voi saada kotoa poistumatta.

Suomi on tukenut hanketta vuosina 2003-2017 yhteensä 7 miljoonalla eurolla. Vuosille 2018-2020 Suomen suunniteltu rahoitus on yhteensä 4 miljoonaa euroa. MSI on osoittanut olevansa kyvykäs ja tuloksia aikaansaava palveluntarjoaja ja naisten oikeuksien puolustaja vaikeassa ja jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä.

Artikkeli on osa EU-uutisten teema-sarjaa, jossa tutustutaan Afganistaniin.

Kuva: SSgt Mark Jones/RLC Amnesty International: EU-maiden pysäytettävä palautukset Afganistaniin - Turvapaikanhakijoiden palautukset Afganistaniin rikkovat kansainvälistä oikeutta. Amnestyn uusi raportti paljastaa, Lue lisää
EU-maat auttavat Afganistania yli miljardilla eurolla vuodessa - Euroopan unionilla on pitkäaikainen kumppanuussuhde Afganistanin kanssa. EU on vuodesta Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.