Enemmistö eurooppalaisista pitää EU-jäsenyyttä hyödyllisenä kotimaalleen

Kuva: EC/Etienne Ansotte
Kuva: EC/Etienne Ansotte

Kaksi kolmasosaa kaikista eurooppalaisista kokee, että EU-jäsenyydestä on hyötyä heidän maalleen. Tämä selviää 18.10. julkistettavasta koko EU:n laajuisesta mielipidekyselystä.

EU-jäsenyyttä maalleen hyödyllisenä pitävien osuus on kasvanut 4 prosenttiyksikköä vuodesta 2016. Niiden osuus, jotka eivät koe EU-jäsenyydestä olleen hyötyä maalleen, putosi 6 prosenttiyksikköä 31 %:sta 25 %:iin.

‘Tulokset vaihtelevat maittain. Esimerkiksi irlantilaisista vastaajista 90 % kokee maansa hyötyvän EU-jäsenyydestä, kun samaan aikaan ainoastaan 38 % italialaisista vastasi, että Italia hyötyy EU-jäsenyydestä. Suomalaisista vastaajista 66 % kokee, että Suomi on hyötynyt EU-jäsenyydestä.

Laajemmin syyskuussa tehdyn Parlametri-kyselyn tuloksia julkistetaan huomenna.

Tämän vuoden toukokuussa tehdyn Eurobarometri-kyselyn mukaan 57 prosenttia suomalaisista piti EU-jäsenyyttä hyvänä asiana. Tuolloin myönteisesti jäsenyyteen suhtautuvien osuus oli  laskenut 3 prosenttiyksikköä viime vuoden syyskuusta. Nyt näyttäisi siltä, että postiivinen suhtautuminen unioniin olisi kääntynyt Suomessa kasvuun.

Kysyttäessä viimeaikaisista geopoliittisista tapahtumista, kuten Arabimaailman epävakaisuudesta, Kiinan ja Venäjän lisääntyvästä vaikutuksesta, brexitistä ja Donald Trumpin valinnasta, jopa 73 % kaikista vastanneista piti yhteistyötä muiden EU-maiden kanssa parempana ratkaisuna kuin kansallisia toimia.

Suuri enemmistö kansalaisista toivoo EU:n osallistuvan enemmän esimerkiksi kamppailuun terrorismia vastaan (80 % sekä kaikista että suomalaisista vastaajista), työttömyyden torjuntaan (78 % kaikista vastaajista; 80 % suomalaisista vastaajista), ympäristönsuojeluun (75 % kaikista vastaajista; 74 % suomalaisista vastaajista) ja veropetosten torjuntaan (74 % kaikista vastaajista; 77 % suomalaisista vastaajista).

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.