Euroopan alueiden komitea: Rakennusten maanjäristyskestävyyttä täytyy parantaa

ARKISTOKUVA:Olympiastadionin remontti. Kuva: Trond H. Trosdahl/24Uutiset.fi

Euroopan alueiden komitean mukaan rakennusten maanjäristyskestävyyden parantamistoimet voitaisiin yhdistää energiatehokkuustoimiin. YK:n erityisedustaja, Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja ja aluepolitiikkakomissaari kehottavat turvaamaan EU:n aluerahastot, jotta niiden avulla voidaan vahvistaa kuntien ja alueiden katastrofinsietokykyä ja vastata ilmastonmuutokseen.

Euroopan unionin olisi jatkossakin investoitava voimakkaasti onnettomuus- ja ilmastoriskien vähentämiseen, kun otetaan huomioon tulvien, helleaaltojen ja maanjäristysten jatkuvat vaikutukset paikallisyhteisöihin kaikkialla Euroopassa. Näin todettiin viime viikolla kansainvälisen luonnononnettomuuksien torjunnan päivän edellä järjestetyssä Yhdistyneiden kansakuntien ja EU:n alue- ja paikallistason poliitikkojen kokouksen yhteisessä konferenssissa.

Euroopan unionin tulisi reagoida Italian maanjäristysten tänä vuonna aiheuttamiin hirvittäviin ihmishenkien menetyksiin ja ottaa käyttöön pitkäjänteinen toimintapolitiikka, jolla edistetään uhanalaisten rakennusten ja infrastruktuurin kunnostusta, toteaa Euroopan alueiden komitea. EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous korostaa lisäksi, että Euroopan unionin ja EU:n jäsenvaltioiden tulisi lisätä kunnostukseen kohdennettavaa rahoitusta. Kunnostamalla rakennuksia voitaisiin lausunnon mukaan säästää ihmishenkiä, tuottaa taloudellista hyötyä ja vähentää ilmastoa vahingoittavia päästöjä.

Alueiden komitea (AK) tekee yhteistyötä YK:n katastrofiriskin vähentämisen tukitoimiston (UNISDR) kanssa kannustaakseen paikallis- ja alueviranomaisia koko Euroopassa suojelemaan yhteisöjään luonnonkatastrofien aiheuttamilta vahingoilta.

– Vaarallisen luonnontapahtuman ei tarvitse johtaa Italiassa tänä vuonna nähtyjen laajuisiin katastrofeihin. Hauraat rakennukset ratkaisevat, onko kyseessä ongelma vai katastrofi. Meidän on saatava rakennuksemme kestämään maanjäristyksiä. Tähän tarvitaan rahaa, mutta voimme myös yhdistää tällaiset kunnostus- tai parannustyöt energiatehokkuutta lisääviin toimiin ja säästää näin rahaa ja edistää ilmastonsuojelua, sanoi AK:n esittelijä ja eteläitalialaisen Basilicatan aluevaltuuston jäsen Vito Santarsiero (IT, PES) tiedotteessa.

Hän myös muistuttaa, että toimimatta jättämisestäkin tulee kustannuksia. Italiassa on kuluneiden 50 vuoden aikana kuollut joka vuosi 100 ihmistä ja menetetty noin kolme miljardia euroa maanjäristysten vuoksi. Ne heikentävät paikallistaloutta usein vuosiksi ja vaarantavat myös tulevan kehityksen. EU:ssa on asianmukaisia teknisiä rakennusnormeja maanjärjestysten varalle, ja EU on aina tukenut taloudellisesti maanjäristysten raivaustöitä.

Alueiden komitean mukaan EU:n tulisi kuitenkin investoida enemmän ennaltaehkäisyyn ja esimerkiksi ottaa huomioon maanjäristysriski päätettäessä siitä, mihin EU:n aluerahastovaroja tulisi käyttää, ja vaatia, että kaiken EU:n varoilla rakennetun infrastruktuurin on oltava katastrofinkestävää.

– Tällaiset toimenpiteet auttaisivat meitä myös selviytymään muista luonnontapahtumista, kuten tulvista ja helleaalloista, jotka ovat ilmastonmuutoksen myötä yhä yleisempiä, Santarsiero jatkoi.

Myös komissaari Corina Cretu totesi tiedotteessa, että keskeisintä on keskittyä ennaltaehkäisyyn ja valmiuden parantamiseen.

– Luonnonkatastrofeista on aiheutunut Euroopassa vuodesta 2005 lähtien yli 100 miljardin euron kustannukset, hän sanoi.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.