EU: Yhdysvallat ei voi yksipuolisesti irtisanoa Iranin ydinsopimusta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump päätti viime perjantaina, että se ei vahvista Iranin kanssa solmittua ydinsopimusta. EU:n korkea edustaja Federica Mogherini kommentoi Trumpin lausuntoa tuoreeltaan sanoen, että USA:lla ei ole oikeutta yksipuolisesti irtisanoa Iranin ydinsopimusta. Mogherinin mukaan sopimus on ollut tehokas eikä Iran ole rikkonut sopimuksen ehtoja.

Euroopan komission järjestämässä lehdistötilaisuudessa Mogherini lausui painokkaasti, selvästikin kohdistaen sanansa Yhdysvaltojen presidentille, että kyseessä ei ole kahdenvälinen sopimus, jolloin yksi maa ei voi sitä purkaa. Kyseessä on usean maan yhteinen sopimus, jonka YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt yksimielisesti.

– Yli kaksi vuotta sitten, tarkalleen ottaen heinäkuussa 2015, koko kansainvälinen yhteisö vastaanotti 12 vuoden intensiivisten neuvotteluiden tulokset Iranin ydinsopimusneuvotteluissa.

Myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Yhdistyneen kuningaskunnan pääministeri Theresa May ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat antaneet yhteisön lausunnon, jossa he vahvistavat tukensa sopimukselle.

Iranin ydinsopimusta neuvoteltiin ryhmän kesken, jota EU kutsuu nimellä E3+3. Ryhmään kuuluvat Britannia, Saksa, USA, Venäjä ja Kiina. Ryhmää kutsutaan myös nimellä P5+1 viitaten turvallisuusneuvoston jäsenmaihin sekä Saksaan.

Helmikuussa Trump vakuutti Mogherinin

Vielä helmikuussa tänä vuonna Federica Mogherini oli vakuuttunut siitä, että USA on sitoutunut Iranin ydinsopimuksen täytäntöönpanoon. Tähän käsitykseen hän tuli tavattuaan Yhdysvaltojen presidentin Washingtonissa.

EU-maat sekä Venäjä ja Kiina olivat jo tuolloin huolissaan siitä, että Yhdysvallat ei pitäisi kiinni Iranin ydinsopimuksesta. Sopimuksen tarkoituksena on pitää Iran vähintään vuoden päässä ydinaseen valmistamisesta.

– Olen tehnyt sen selväksi alusta saakka: tässä ei ole kysymys kahdenvälisestä sopimuksesta, tämä ei ole edes sopimus Iranin ja joidenkin maiden väilillä vaan asia kuuluu kansainväliselle yhteisölle kokonaisuudessaan. Näin siis äärimmäisen tärkeäksi sen, että sopimus tulee kokonaisuudessaan voimaan, Mogherini kommentoi jo helmikuussa.

Tuolloin hän kertoi toimittajille tapaamisen lopuksi tulleensa vakuutetuksi siitä, että USA on valmis pitämään kiinni sopimuksesta.

EU:n Mogherini: USA on sitoutunut Iranin ydinsopimukseen - Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini sanoi Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.