USA lätkäisi lentokonevalmistaja Bombardierille 300 prosentin polkumyyntitullit

Bombardier CS300 airBaltic. Kuva: Bombardier/Patrick Cardinal

USA asetti Bombardierin C-sarjan lentokoneille 80 prosentin polkumyyntitullin jo aiemmin viime viikolla asetetun 220 prosentin tullin päälle. Amerikkalainen lentokonevalmistaja Boeing vaati tullien asettamista oman markkina-asemansa suojelemiseksi siitäkin huolimatta, että Boeing ei edes valmista kyseessä olevia C-sarjan lentokoneita, kerrotaan EU-reporter-lehdessä.

300 prosentin polkumyyntitullit ovat iskeneet raskaasti Bombardier Belfastiin, missä tehtaan 4500 työntekijöistä 1000 valmistaa konetyypin siipiä. Bombardier on Pohjois-Irlannin suurin työnantaja teollisuussektorilla. Jos siipikomponentin valmistus päättyy, pelätään että Belfastin tehdas ajetaan alas.

Britannian pääministeri Theresa May sanoo puhuneensa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa aiheesta useammin kuin kerran. Koska Britannia on vielä toistaiseksi EU:n jäsenmaa, se on saanut myös Euroopan komission avukseen tullikiistaan.

– Kyllä, kuten normaali käytäntö on, komissio on auttanut ja tukenut Yhdistynyttä kuningaskuntaa siitä lähtien kun kauppaa alettiin tutkia huhtikuussa 2017, EU-lähde varmisti EU-reporter -lehdelle.

Kun kaupan reiluutta tutkitaan, on normaali käytäntö, että komissio tukee ja antaa teknisiä ja laillisia neuvoja jäsenmaalle. Komissio on myös lehden haastatteleman EU-lähteen mukaan tehnyt selväksi USA:n hallinnolle, että komissio pitää kiistassa Britannian puolta. Brexitin jälkeen toisaalta Britannia on omillaan tullikiistoissa eikä saa enää apua komissiolta.

Komissio analysoi jo vuonna 2009 Belfastissa toimivan siipitehtaan toimintaa ja tuli siihen tulokseen, että tuotantoon annettavalla tutkimus- ja kehitysavulla on minimalistinen vaikutus kahden yrityksen hallinnoimaan markkinaan.

Boeing on siis kuitenkin eri mieltä sanoen, että Boeingin amerikkalaisilla kotimarkkinoilla Bombardier myy polkuhintaisia tuotteita. Yhdysvaltojen näkemys asiasta oli samanlainen, mistä seurasi päätös asettaa raskaat polkumyyntitullit. Amerikkalainen lentokonevalmistaja Boeing ja Britannia ovat tehneet jo lähes 80 vuotta yhteistyötä. Britanniassa työskentelee joko suoraan Boeingille tai sen tuotantoketjussa yli 18700 ihmistä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.