Sarvamaa: Seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen tuettava enemmän kasvua ja innovaatioita

50-euroseteleitä. Kuva: CAN Europe/Flickr CC
50-euroseteleitä. Kuva: CAN Europe/Flickr CC

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa esittelee vuoden 2020 jälkeistä monivuotista rahoituskehystä käsittelevän lausuntonsa tänään keskiviikkona 11.10. Suomen aikaa klo 12.00 talousarvion valvontavaliokunnalle.

– Lausunto on rohkea. Nyt on oikea aika uudistaa radikaalisti EU:n rahankäyttöä, Sarvamaa kommentoi tiedotteessa.

ARKISTOKUVA: Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi Sarvamaa: Brexit pakottaa miettimään EU:n rahoituskehystä - Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) mielestä Brexit on tilaisuus uudistaa Lue lisää

Sarvamaa esittää muun muassa rahoituskehyksen keston lyhentämistä seitsemästä vuodesta viiteen vuoteen, lisää tuloksellisuutta ja EU-rahoituksen rajaamista vain eurooppalaista lisäarvoa tuoviin toimiin.

– Myös pidemmän aikavälin budjettisuunnittelussa pitää olla joku järki. Viisi vuotta olisi joustavuuden ja demokraattisen valvonnan kannalta hyvä. Se on linjassa Euroopan parlamentin ja komission toimikausien sekä EU:n tekemien kymmenen vuotta kattavien strategisten suunnitelmien kanssa, huomauttaa Sarvamaa tiedotteessa.

Aluepolitiikka koostuu Sarvamaan mukaan nykyisin liikaa tulonsiirroista rikkaammilta jäsenmailta köyhemmille. Hänen mukaansa pitäisi keskittyä enemmän luomaan otollisia olosuhteita kasvulle.

– Rakennerahastojen arkkitehtuuria on muutettava: tarvitaan selkeitä prioriteetteja ja ehdollisuutta, Sarvamaa painottaa.

Lausunnossa korostetaan, että myös aluepolitiikassa on panostettava innovaatioihin, liikkuvuuteen, ilmastonmuutokseen, energiaan ja ekologiseen siirtymään.
Sarvamaan mukaan EU:n budjettia ei pidä Brexitin myötä lähtökohtaisesti pienentää.

– Aukko on pyrittävä täyttämään ja kaikista maksualennuksista luopua. Se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita suurempia jäsenmaksuja. Aivan ensimmäiseksi on päästävä eroon 1 % BKTL-katosta, jonka alle EU-budjetin on pitänyt mahtua vuosina 2014–2020, ja saatava uusia omia varoja. Hiilidioksidivero olisi kaikista oikeudenmukaisin tulonlähde EU:lle, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaa on parlamentin pääneuvottelija talousarvion valvontavaliokunnan lausunnossa koskien Euroopan parlamentin kantaa vuoden 2020 jälkeiseksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi. Valiokunta äänestää lausunnosta 20.–21.11.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.