Saharov-finalistit on nimetty, mielipiteenvapauden palkinnon voittaja saa 50 000 euroa

Sakharov Prize 2017 Finalists - Aura Lolita CHAVEZ IXCAQUIC, Democratic Opposition in Venezuela, Dawit ISAAK
Sakharov Prize 2017 Finalists - Aura Lolita CHAVEZ IXCAQUIC, Democratic Opposition in Venezuela, Dawit ISAAK

Kärkiehdokkaat tämän vuoden Saharov-palkinnon saajiksi ovat Venezuelan oppositio, Guatemalan alkuperäiskansaa edustava johtaja Aura Lolita Chavez Ixcaquic ja ruotsalais-eritrealainen journalisti ja näytelmäkirjailija Dawit Isaak.

Euroopan parlamentti perusti mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon vuonna 1988 ja myöntää sen vuosittain kunnioittaakseen ihmisoikeuksia ja perusvapauksia puolustavia yksilöitä ja järjestöjä. Palkinnon voittaja saa 50 000 euroa.

Viime vuonna Saharov-palkinnon vastaanottivat  Isisin väkivaltaa paenneet ja Irakin jesidi-vähemmistön ja seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden naisten puolesta puhuneet Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar.

Tämän vuoden Saharov-palkinnon voittaja valitaan Euroopan parlamentin puheenjohtajan Antonio Tajanin lausunnon mukaan 26. lokakuuta.

Aura Lolita Chavez Ixcaquic on jäsen Ki’che-kansojen neuvostossa, joka taistelee luonnonvarojen ja ihmisoikeuksien suojelemiseksi kaivos-, hakkuuma-, vesivoima- ja maatalousteollisuuden laajentuessa.

Myös Venezuelan demokraattinen oppositio, jota johtaa Julio Borges on Saharov-palkintoehdokkaana. Puolueeseen kuuluvat poliittiset vangit olivat ehdokkaana myös vuonna 2015. Parlamentin lausunnossa todettiin, että Venezuelan tilanne on vakavasti heikentynyt demokratian, ihmisoikeuksien ja sosio-ekonomian osalta kasvavan poliittisen ja sosiaalisen epävakauden ilmapiirissä.

Kolmannen ehdokkaan, Dawit Isaakin, pidättivät Eritrean viranomaiset vuonna 2001. Häntä on pidetty siitä lähtien vankeudessa ilman oikeudenkäyntiä. Isaak oli Saharov-finalisti myös vuonna 2009, hänet on nähty viimeksi vuonna 2005.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.