Euroopan syyttäjänvirasto perustetaan virallisesti huomenna

Oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia
ARKISTOKUVA: Oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Huomenna 12. lokakuuta hyväksytään lopullisesti Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamista koskeva asetus. Suomesta EU:n oikeus- ja sisäasiainneuvoston kokoukseen Luxemburgissa osallistuu oikeusministeri Antti Häkkänen.

Syyttäjänvirasto toteuttaa EU:hun kohdistuviin petoksiin ja korruptioon liittyviä tutkinta- ja syytetoimia. EPPO:n toiminnan on määrä alkaa vuonna 2021 ja mukana on 20 jäsenvaltiota. Suomi osallistuu viraston perustamiseen.

Oikeusministerit keskustelevat rikosrekisteritietojen vaihdosta koskien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisia. Esillä ovat direktiivi- ja asetusehdotukset, joilla tehostettaisiin tietojen vaihtoa kolmansien maiden kansalaisten jäsenvaltioissa saamista rikostuomioista. Kokouksessa käsitellään sormenjälkitietojen keräämisen laajuutta ja kaksoiskansalaisten asemaa koskevia kysymyksiä.

Tarkoitus on luoda EU:ssa keskitetty tietojärjestelmä, johon jäsenvaltiot tallettaisivat rikostuomion saaneiden kolmannen valtion kansalaisten henkilöllisyyden määrittämistä koskevat tiedot. Näin jäsenvaltiot pystyisivät kohdentamaan pyynnön henkilön rikosrekisteritiedoista oikeisiin jäsenvaltioihin. Rikosrekisteritietojen vaihtoa koskevat ehdotukset ovat osa EU:n terrorismin vastaisia toimia.

Oikeus- ja sisäministereiden yhteisistunnossa käynnistetään oikeus- ja sisäasioiden alan strategisten suuntaviivojen väliarviointi eli keskustelu siitä, mitä EU:ssa on saatu aikaan ja mitkä ovat suurimmat edessä olevat haasteet. Eurooppa-neuvosto linjasi kesäkuussa 2014 alan strategiset suuntaviivat vuoteen 2020 saakka.

Matkan yhteydessä ministeri Häkkänen tapaa muun muassa Euroopan unionin tuomioistuimen presidentin Koen Lenaertsin sekä Unkarin oikeusministerin Lászlò Trócsányin.

Häkkänen vierailee Eurojustissa ja Europolissa

Ministeri Häkkänen vierailee keskiviikkona 11. lokakuuta EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikössä Eurojustissa ja Euroopan poliisivirasto Europolissa Hollannin Haagissa. Hän tapaa Eurojustin presidentin Michèle Coninsxin ja Europolin johtajan Rob Wainwrightin. Keskustelunaiheena on terrorismin vastaisen työn oikeudellinen puoli sekä näiden EU-virastojen roolit terrorismin torjunnassa.

Häkkänen tapaa Hollannin oikeusministerin Stef Blokin ja keskustelee tämän kanssa terrorismin torjunnan ajankohtaisista asioista, erityisesti väkivaltaisesta radikalisoitumisesta vankiloissa. Lisäksi ministeri Häkkänen tapaa Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n presidentin Silvia Fernández de Gurmendin.

Suomen vankiloissa on havaittu radikalisoitumista 84 henkilön osalta - Euroopassa  tapahtuneet terrori-iskut ovat vahvistaneet käsitystä vankiloiden roolista radikalisoitumisen taustalla. Lue lisää
EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.