EU haluaa ydinaseista vapaan maailman – Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin ICAN-järjestölle

Trident Nuclear Submarine HMS Victorious. Kuva: Sergeant Tom Robinson RLC

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin tänä vuonna ydinaseita vastaan kampanjoivalle ICAN-järjestölle. Kansalaisjärjestöjen kansainvälinen liittouma The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa. Järjestöjen liittouman juuret ovat Suomessa. Järjestö sai alkunsa ydinaseita vastaan toimivien lääkäreiden järjestön IPPNW:n biennaalissa, joka järjestettiin Helsingissä syyskuussa 2006. Virallisesti ICAN aloitti toimintansa Wienissä vuonna 2007.

– Samalla kun maailma joutuu kohtaamaan uusia ydinkokeita ja riskin ydinkriisistä, Nobelin rauhanpalkinto ICAN-järjestöille vahvistaa sanomaa siitä, että aseistariisunta on koko kansainvälisen yhteisön tavoite ja tapa varmistaa pitkän aikavälin rauha ja turvallisuus, sanoi EU:n korkea edustaja Federica Mogherini lausunnossaan.

– Euroopan unioni on sitoutunut tavoitteeseen ydinaseista vapaan maailman saavuttamiseksi. Jatkamme päivittäistä työtä ydinaseiden leviämisen estämiseksi. Jatkamme rauhanomaista poliittista polkua kohti Korean niemimaan ydinaseista riisumista, Mogherini sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1058 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.