Politico: Tajani haluaa täysistuntoihin lisää vierailevia puhujia

Antonio TAJANI - EP President in plenary session Week 40 2017 in Strasbourg

Euroopan parlametin puhemies Antonio Tajani toivoisi korkean tason puhujien tulevan Euroopan parlamenttiin keskustelemaan täysistunnoissa meppien kanssa, kertoo Politico-lehti.

Tavoitteen olisi eurooppalaisen demokratian vahvistaminen. Tajanin kabinetin virkamiehet kertovat, että Tajani haluaisi Euroopan parlamentin olevan Euroopan tulevaisuus -keskustelun sydän. Avoimet ja suorasanaiset keskustelut johtajien kanssa toisi Tajanin mukaan Eurooppaa lähemmäksi kansalaisia.

Tähän saakka yleinen käytäntö on ollut, että ainoastaan maiden päämiehet voivat tulla puheenjohtajan kutsumana puhumaan mepeille Strasbourgin täysistuntoihin.

Viime aikoina mepit ovat tosin ryhtyneet taivuttamaan omia kirjoittamattomia sääntöjään ja puhumaan on pyydetty myös uskonnollisia johtajia ja pääministereitä kuten Unkarin Viktor Orbán. Marraskuussa 2014 paavi Franciscus puolestaan pääsi otsikoihin, kun hän Strasbourgissa puhuessaan vertasi Eurooppaa isoäitiin, joka ei ole enää hedelmällinen.

Tämä on trendi, jota Tajani haluaa rohkaista. Hän haluaisi esimerkiksi kutsua täysistuntoihin puhumaan EU-johtajia kuten Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Euroopan keskuspankin johtajan Mario Draghin. Ajatuksena olisi myös se, että mepit saisivat kysellä vierailta ja haastaa heitä keskusteluun eikä vain istua passiivisesti kuuntelemassa.

Politicon käsiinsä saamien lähteiden mukaan meppien täysistuntovieraaksi olisi suunniteltu esimerkiksi Kalifornian kuvernööriä Jerry Brownia. Mepit ovat kommentoineet Politicon mukaan, että he haluaisivat Brownin puhuvan energia-aiheista ja YK:n Bonnissa pidettävästä ilmastokonferenssista.

Pääministeri Theresa May, presidentti Emmanuel Macron ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar ovat jo saaneet kutsun Strasbourgin täysistuntoon.

Tajanin tavoitteet ovat myös aiheuttaneet kritiikkiä. Saksalaismeppi Udo Bullmann (S&D) kutsui ideaa epämääräiseksi puhekaupaksi. Jo Leinen (Alde) puolestaan korosti, että mepit haluavat kutsua puhumaan ihmisiä, jotka puhuvat aiheista, joita parlamentti muutenkin käsittelee.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1058 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.