Barnier: Brexitin neljäs neuvottelukierros käytiin rakentavassa hengessä, mutta edistys ei ole riittävää

David Davis ja Michel Barnier. Kuva: EU/Lukasz Kobus

Brexit-neuvottelujen kolmas kierros artikla 50:n täytäntöönpanosta on saatu loppuun. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier kertoi toimittajille lehdistötilaisuudessa, että Theresa Mayn Italian Firenzessä pitämä puhe on luonut neuvotteluihin uuden dynamiikan.

– Meillä on ollut rakentava viikko, mutta emme ole vielä saavuttamassa riittävää edistystä. Lisää työtä tarvitaan tulevina viikkoina ja kuukausina, Barnier sanoi.

Hänen mukaansa nyt päättyneellä neuvottelukierroksella onnistuttiin kuitenkin tuomaan selkeyttä muutamiin asioihin. Neuvottelut nytkähtivät eteenpäin ainakin selkeyttäen niiden EU-kansalaisten asemaa, jotka asuvat Britanniassa.

– UK on antanut kansalaisillemme vakuuden, että he voivat vedota oikeuksiinsa, jotka on määritelty vetäytymissopimukseen Yhdistyneen kuningaskunnan oikeusistuimien edessä. Me sovimme takaavamme kyseessä oleville kansalaisille, että UK soveltaa EU-lakikonsepteja johdonmukaisella tavalla Brexitin jälkeen. Mutta emme onnistuneet sopimaan, että Euroopan unionin tuomioistuimen täytyy toimia olennaisessa roolissa, Barnier sanoi.

Theresa May sanoi Firenzessä pitämässään puheessa, että UK tulee kunnioittamaan sitoumuksia, joita se on tehnyt ollessaan vielä EU:n jäsen. Barnierin mukaan Britannian eroneuvottelijat kuitenkin tekivät selväksi, että sitoumuksia ei noudatettaisi vuotta 2020 pidemmälle.

– EU:lle taas on selvää, että ne sitoumukset, jotka EU28 on tehnyt myös EU28 toteuttaa.

Irlannista todettiin tiedotustilaisuudessa sen verran, että joillakin osa-aluilla neuvotteluissa on edetty ja että kumpikin osapuoli ymmärtää maan erityisen tilanteen.

Britannian pääneuvottelija David Davies totesi omassa lausunnossaan lehdistötilaisuudessa, että Irlannin tilanteen lisäksi neuvotteluissa edistyttiin muun muassa luomalla varmuutta kansalaisille ja yrityksille sekä sopimalla talousasioista.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.