Komissio muokkaa digitalouden verotusta reilummaksi

Andrus Ansip. Kuva: EU/Francois Walschaerts

Euroopan komissio pyrkii muokkaamaan digitalouden verotusta reilummaksi ja kasvua tukevaksi, kerrotaan tiedotteessa. Verotuksen uudistamisen tarkoituksena on varmistaa, että se tukee yritysten verotusta digitaalisilla yhtenäismarkkinoilla reilusti ja tehokkaasti.

Komission avaus on tarkoitettu tasoittamaan tietä uusille lakiehdotuksille, joilla pyritään avittamaan ditaalista taloutta, asia tuli esille myös puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin vuosittaisessa linjapuheessa. Lakiehdotuksia on odotettavissa keväällä 2018.

Verotus sellaisenaan, mitä se nyt on, ei sovi yhteen tämän päivän realiteettien kanssa. Verotus on suunniteltu perinteiseen talouteen eikä taivu hyvin tilanteeseen, missä käsitellään dataa. Tuloksena on tiedotteen mukaan, että digiyritysten verotuksen on arvioitu jäävän teholtaan puoleen perinteisiin yrityksiin verrattuna.

Uudistamalla digiyritysten verotusta pyritään myös paikkaamaan porsaan reikiä yhtenäismarkkinoilla ja yhdentää jäsenmaiden verotuskäytäntöjä.

Ensimmäisenä uudistuksessa pyritään tehostamaan sitä, että yritys maksaisi veronsa siellä, missä se luo arvoa.

- Nykyaikaiset verotussäännöt ovat välttämättömiä, jotta voimme hyödyntää EU: n sisämarkkinoiden mahdollisuuksia ja kannustaa innovointiin ja kasvuun, sanoi komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip.

Komissaari Pierre Moscovici lisäsi, että komission tarkoituksena on varmistaa, että yritysillä on tasapuoliset toimintaedellytykset.

- Komission tavoite on aina ollut varmistaa, että yritykset maksavat kohtuullisen osuutensa veroista, jos ne tuottavat voittoa. Digitaaliset yritykset tuottavat suuria voittoja miljoonilta käyttäjiltään, vaikka niillä ei olisi fyysistä läsnäoloa EU:ssa, komissaari totesi tiedotteessa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.