EU-ministerivaliokunta keskusteli talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämisestä

Kuva: EC/Etienne Ansotte
Kuva: EC/Etienne Ansotte

EU-ministerivaliokunta sai kokouksessaan perjantaina 22. syyskuuta tilannekatsauksen Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) kehittämisestä.

Talous- ja rahaliitto on noussut esille varsinkin EU-jäsenmaiden johtajien viimeaikaisissa puheissa sekä Euroopan komission puheenjohtajan unionin tilaa käsittelevässä puheessa. EMU:sta käytävän keskustelun ennakoidaan jäsenvaltioissa painottuvan eurooppalaiseen valuuttarahastoon, euroalueen budjettiin ja pohdintaan niin kutsutusta EU:n valtiovarainministeristä.

Suomi valmistautuu syksyn aikana EMU:n kehittämistä koskevaan keskusteluun hallitusohjelman EU-linjausten pohjalta. Hallitus tulee täsmentämään kantoja EMU:n kehittämisestä lokakuun aikana ja antamaan asiasta selvityksiä eduskunnalle.

Ennen kokoustaan EU-ministerivaliokunta tapasi komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen, jonka kanssa keskusteltiin ajankohtaisista EU-asioista. Esillä olivat myös komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotukset EU:n tulevaisuudesta, joista Juncker kertoi vuosittaisessa unionin tilaa käsittelevässä puheessaan Euroopan parlamentissa 13.9.

EU-ministerivaliokunta linjasi myös Suomen kannat EU:n yleisten asioiden neuvostoon Brysseliin (25.9.) sekä Tallinnassa (29.9.) järjestettävään valtionpäämiesten epäviralliseen tapaamiseen, joka keskittyy digitaalikysymyksiin.

Yleisten asioiden neuvoston aiheina ovat lokakuun Eurooppa-neuvostoon valmistautuminen ja keskustelu komission työohjelmasta vuonna 2018. EU27-kokoonpanossa kuullaan tilannekatsaus Britannian kanssa käytävistä Brexit-neuvotteluista. Muissa asioissa komissio tiedottaa oikeusvaltioperiaatteen turvaamista koskevan toimintakehyksen soveltamisen tilanteesta Puolan osalta.

EU-uutiset.fi/Valtioneuvoston viestintäosasto
Kommentit
Tietoa EU-uutiset.fi 2343 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.