Pääkirjoitus: Miksi Euroopan hälytyskellot eivät soi?

Katalonia. Kuva: David Tubau/Flickr CC
Katalonia. Kuva: David Tubau/Flickr CC

Virkamiehiä ja yksityishenkilöitä on pidätetty, hallitus on takavarikoinut äänestyslipukkeita, ihmiset rynnivät kaduille vaatimaan demokraattisia oikeuksiaan, kansanäänestys yritetään estää poliisivoimin. Hetkinen, kyse ei olekaan Turkista.

Euroopan hälytyskellojen pitäisi soida. Todistammeko sisällissodan syntyä eurooppalaisen rauhanprojektin ytimessä? 

Toivon olevani väärässä, mutta pitkään jatkunut rauhan aika Euroopassa saattaa loppua nopeastikin. Samanlainen liikehdintä sysäsi alkuun arabikevään ja nyt voimme havaita vallankumouksen ääriviivat Espanjassa. Espanjalla on nyt mahdollisuus näyttää maailmalle, kuinka arvoistaan ylpeä eurooppalainen maa käsittelee hankalia kysymyksiä pitäen yllä rauhaa ja demokratiaa.

Kuluneen kesän aikana Katalonian kansanäänestys itsenäistymisestä on noussut otsikoihin useaan kertaan. Torstaina Euroopan komission puheenjohtaja kommentoi tilannetta Espanjassa ja pian sen jälkeen YLE uutisoi, että Espanjan poliisi on määrätty estämään Katalonian itsenäisyysäänestys. Reuters puolestaan uutisoi, että Katalonian poliisi metsästi piilotettuja äänestyslaatikoita estääkseen kansanäänestyksen ja että kansanäänestysmateriaalit on takavarikoitu. Katalonian alueella äänestykseen osallistuvia poliitikkoja on myös uhattu pidättää. EuObserver on uutisoinut, että Espanjan hallitus on ottanut Katalonian budjetin omaan kontrolliinsa.

Olemme todistaneet kahden vastakkaisen voiman syntyä, toinen niistä on hallinnollinen, toisen muodostavat kansalaiset. Tilanteessa kuitenkin vain yhdellä osapuolella on monopoli voimankäytössä kun toisen osapuolen voimankäyttö katsottaisiin laittomaksi. Viime perjantaina poliisi jopa uhkasi sanomalehtiä ja päätoimittajia oikeustoimenpiteillä, jos ne julkaisevat kansanäänestyksen mainoksia ja aiheesta uutisoineiden toimittajien nimet on pyydetty tuomaan julkisuuteen. Tämä on vaarallinen sananvapautta uhkaava tie ja jos Madrid jatkaa voimansa hyväksikäyttöä tulemme pian näkemään massiivisia mielenosoituksia Kataloniassa.

Viimeisimpien raporttien mukaan 14 ihmistä, mukaan lukien virkamiehiä ja mainostoimiston johtaja, on pidätetty. Se ei jäänyt kansanäänestystä ajavilta huomaamatta. Myös Madridissa jalkauduttiin kadulle osoittamaan tukea katalonialaisille, jotka katsovan äänestyksen järjestämisen olevan heidän demokraattinen oikeutensa.

Espanjan hallitus voisi myöntää, että Katalonia haluaa itsenäisyytensä huolimatta siitä, mitä perustuslaki sanoo tai kuinka vahvasti hallitus pysyy kannassaan saarnatessaan äänestyksen lainvastaisuudesta. Jälkimmäinen aiheuttaa sen, että poliisivoimaa käytetään hillitsemään kansanliikehdintää. Se epäonnistuu ja tilanteen eskaloituminen on väistämätöntä. Pian massamielenosoitukset muuttuvat massamellakoiksi. Siinä vaiheessa Madridille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa armeijan mukaan kontrolloimaan kansaa, mistä matka sissisotaan EU:n rajojen sisällä on äärimmäisen lyhyt.

Tiedän tämän olevan hyvin pessimistinen tuomiopäivän skenaario. Kuten aiemmin jo sanoin, todella toivon tämän jäävän vain skenaarioksi, mutta jotta se voisi tapahtua, Espanjan hallituksen pitäisi perääntyä ja antaa Katalonialle mitä se haluaa: vapauden järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä.

Demokraattisen äänestyksen jälkeen voitaisiin aloittaa poliittinen keskustelu perustuslaista ja siitä, olisiko Katalonian itsenäistyminen mahdollista ja jos, niin millä ehdoilla. Olisiko Katalonian itsenäistyminen optimaalista? Mielestäni ei, suoraan sanottuna minusta olisi tyhmää luoda Eurooppaan enemmän rajoja. Siltikin, jos niitä luodaan, niitä pitäisi luoda rauhan ilmapiirissä. Suunta, johon Espanja on menossa, on pelottava. Vielä pelottavammaksi asian tekee se, että tähän mennessä ainoastaan yksi Euroopan parlamentin poliittinen ryhmä, GUE/NLG, on reagoinut asiaan todeten, että Espanja ei toimi demokraattisen valtion tavoin. Se on pettymys.

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Trond H. Trosdahl 22 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.