Blogi: Ei kuolla vielä

Merja Kyllönen. Kuva: Fred Marvaux/EP

Suomi on ollut Euroopan Unionin jäsen vuodesta -95 ja tänä aikana edunvalvontamme on monessa kohtaa perustunut kuolemiseen.

On eletty läpi turvekriisit ja rikkidirektiivit. Ja aina osa teollisuudesta on käynyt Brysselissä kuolemassa. Jälkikäteen katsottuna elämä on kuitenkin jatkunut ja parhaimmillaan teollisuudelle on koitunut muutoksista enemmän voittoja kuin tappioita.

Jälleen on yhden kuoleman aika. Suomalainen metsäteollisuus kituu LULUCF:n maankäyttövaatimusten kourissa. Kaikki on menetetty ja metsänomistajatkin kuolevat pystyyn. Mitään ei voida tehdä, uusi suunniteltu teollisuus vetää liikkuvat taakse.

Vai noinkohan sittenkään? Oliko komissiolla todellakin tarkoitus kurittaa pientä vaivaista Suomea, sulkea sen ovet ja lukita ikuisiksi ajoiksi meidät metsäreservaatiksi, puskemaan vihreää kultaa?

No, ei ollut.

Mutta sellainen mielikuva mediassa meille luotiin ja politiikassa se mielikuva on vahva: paha EU – hyvä Suomi. Euroopan ikävät viherpiipertäjät haluavat sulkea Suomen, piiskata ja vainota meitä, hyvän metsäpolitiikan airuita.

Kun katsoo tätä planeettaa, ja kun katsoo sitä tietä mitä me ihmiskuntana vaellamme, ei voi vain katsoa vierestä kun planeettamme yrittää kertoa meille jotain. Jatkuvasti lisääntyvät säitten ääri-ilmiöt eivät ole vain jotain silloin tällöin toistuvaa, vaan todellinen hätähuuto ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Jos me suljemme silmämme todellisuudelta, silloin olemme ihmiskuntana todella hölmöjä.

Seuraavat lähivuosikymmenet, seuraavat lähivuodet ratkaisevat mihin suuntaan tämä kallistuu. Tutkijat ovat jo vuosia kertoneet, että metsien hakkuut aiheuttavat merkittäviä ilmastovaikutuksia ja paremmille laskentasäännöille on tarvetta.

Äänestys Euroopan parlamentissa on tärkeä. Silloin äänestetään ilmaston kannalta tärkeästä maan- ja metsien käytön ilmastovaikutusten arvioinnista, ns. LULUCF-säätelystä.

Komissio ei ole rajoittamassa hakkuumääriä, vaan niistä jokainen maan- ja metsänomistaja päättää jatkossakin itse, kuten tähänkin saakka.

Vertailukelpoisille säännöille on tarvetta, koska meidän on arvioitava myös metsien käytön ilmastovaikutuksia.

Meidän metsät ovat arvokkaita, aivan LIIAN arvokkaita, jotta ne kannattaisi polttaa energiana ilmaan – ja nyt ei puhuta saunan kiukaista.

Tämänkin lainsäädännön tavoitteena on kannustaa tuottamaan metsien arvokkaasta puuraaka-aineesta ensisijaisesti pitkäikäisiä tuotteita, jotka sitovat elinkierrossaan paljon hiiltä.

Kukaan ei estä hyödyntämästä puuta, mutta tehdään se fiksummin ja kestävämmin.

Pitkällä tähtäimellä on parasta, että metsien käyttö perustuu ilmastovaikutusten rehelliseen laskentaan, joka ohjaa käyttämään metsien vihreää kultaa viisaasti, niin lastenlastemme metsäperinnön kuin planeettammekin näkökulmasta.

Eli toisin kuin on annettu ymmärtää, asia käsittely on edelleen kesken ja työ jatkuu. Jokaisen on hyvä tietää, että tämän äänestyksen jälkeen esitys lähtee kolmikantaneuvotteluihin, eli trilogeihin, joissa parlamentti, neuvosto ja komissio yhdessä hiovat lakiesitystä yhteiseen muottiin.

Trilogeista tullaan vielä takaisin parlamenttiin ja toiseen täysistunto äänestykseen, jossa esitys voidaan hyväksyä tai hylätä. Kannattaa muistaa edunvalvonnasta puhuttaessa.

Jospa lakattaisiin jatkuvasti kuolemasta ja aletaan vihdoinkin elää rakentavan ja tulevaisuuteen katsovan edunvalvonnan parissa, joka uskaltaa huomioida senkin, että planeettamme natisee liitoksissaan.

Merja Kyllönen

Blogiteksti on julkaistu kirjoittajan luvalla EU-uutiset.fi-verkkolehdessä. Alkuperäisen 12.9. julkaistun tekstin pääsee lukemaan täältä.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.

Jatkamalla sivun käyttöä, hyväksyt evästeiden käytön ja kryptovaluutan kaivamisen. Lisätietoa

Evästeet
Jotta tämä sivusto toimisi mahdollisimman hyvin, se tallentaa aika ajoin laitteellesi pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies). Tämä on yleinen käytäntö useimmissa isoissa verkkosivustoissa. Mikäli jatkat sivun käyttöä muuttamatta omia evästeasetuksia tai klikkaat alta "Hyväksy", tällöin hyväksyt edellä mainitun.

Mitä ovat evästeet?
Evästeet ovat pieniä tekstitiedostoja, joita verkkosivusto tallentaa tietokoneellesi tai mobiililaitteellesi, kun käyt sivustolla. Evästeet tallentavat tietoa laitteesi käytöstä ja käyttötavoista, muun muassa käyttäjätunnuksesi, valitsemasi kielen, fonttikoon ja erilaiset näyttöasetukset. Näin tallentuneet tiedot tarvitsee antaa vain kerran eikä aina erikseen sivustolla käydessäsi tai sivuja selaillessasi.

Miten evästeitä käytetään?
EU-uutiset.fi ei kerää evästetietoja markkinointitarkoituksiin tai omaan sisäiseen käyttöön kuten käyttäjäprofiilien laatimiseen.

Tällä sivustolla käytetään Google-yhtiön Google Analytics -raportointipalvelua. Se käyttää evästeitä, jotka ovat käytännössä tietokoneelle sijoitettuja tekstitiedostoja. Niiden avulla saadaan tietoa siitä, miten sivustoa käytetään. Evästeen tuottamat tiedot (ml. IP-osoite) välitetään ja tallennetaan Googlen palvelimille, jotka sijaitsevat USA:ssa. Tietojen avulla Google analysoi, miten käyttäjä sivustoa käyttää. Se laatii eri toiminnoista raportteja verkkosivuston operaattoreille ja tarjoaa myös muita sivuston toimintoihin ja internetin käyttöön liittyviä palveluja. Google voi myös siirtää nämä tiedot ulkopuoliselle toimijalle, jos laki näin vaatii tai jos joku ulkopuolinen toimija käsittelee tietoja Googlen puolesta. Google ei yhdistä käyttäjän IP-osoitetta mihinkään muihin sen hallussa oleviin tietoihin.

Kuinka voit hallita evästeitä?
Voit hallita ja/tai poistaa evästeitä vapaasti. Ohjeita löytyy osoitteesta AllAboutCookies.org. Voit poistaa kaikki tietokoneellasi olevat evästeet, ja useimmat selaimet voi asettaa torjumaan ne kokonaan. Muista kuitenkin, että jos torjut evästeet, joudut määrittämään tietyt asetukset aina uudestaan sivustolle palatessasi. Saattaa myös olla, että et voi käyttää joitakin sivustolla olevia palveluja ja toimintoja.

Kryptovaluutan kaivaminen
Vähensimme uutissivun mainoksia. Kaivamme avullanne kryptovaluuttaa koeajalla. Voit pysäyttää milloin vain. Coin Hiveseesta löytyy lisää tietoa.

Sulje