WiFi4EU eli aloite saada ilmainen langaton netti eurooppalaisille sai EP:n hyväksynnän

Internet. Kuva: Trond H. Trosdahl

Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman aloitteelle, jolla edistetään ilmaisten ja kaikille avointen langattomien internetyhteyksien rahoitusta.

WiFi4EU-nimeä kantava EU-hanke tukee maksuttomia internetyhteyksiä julkisilla paikoilla. Huomiota päätöslauselmassa on kiinnitetty erityisesti henkilötietojen suojaan.

EU-rahoitusta WiFi-yhteyksille jaetaan maantieteellisesti tasapuolisesti jäsenmaiden kesken yli 6000 paikallisyhteisölle hakujärjestyksessä. Näin mahdollistetaan langattomien internetyhteyksien käyttöönotto julkisissa tiloissa kuten sairaaloissa, kirjastoissa sekä julkisissa ulkoilmatiloissa.

Julkiselle taholle voidaan myöntää rahoitusta uuden hankkeen puitteissa, mikäli taho pystyy varmistamaan käyttökustannusten rahoittamisen vähintään kolmen vuoden ajan ja kykenee takaamaan käyttäjille ilmaisen, helppokäyttöisen ja asianmukaisesti turvatun internetyhteyden. WiFi-yhteyksissä ei saa olla kaupallista mainontaa eikä käyttäjien tietoja saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin. Rahallista tukea ei myönnetä, mikäli alueella on jo käynnistetty samankaltainen yksityinen tai julkinen ilmainen aloite.

Internetyhteyden tulisi toimia kaikilla jäsenmaan tärkeimmillä kielillä ja mikäli mahdollista myös muilla EU:n virallisilla kielillä.

– WiFi4EU-aloitteen takana oli vahva poliittinen näkemys, josta pian tulee todellisuutta EU:n alueella. Aloitteen myötä voidaan varmistaa, että kaikki eurooppalaiset pääsevät nopeiden wifi-yhteyksien pariin huolimatta heidän palkkatasostaan tai siitä, missä he asuvat. Tämä parantaa eurooppalaista gigabittiyhteiskuntaa tehden siitä kilpailukykyisemmän ja osallistavamman, sanoi mietinnön esittelijä Carlos Zorrinho (S&D, Portugali) tiedotteessa.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 582 puolesta, 98 vastaan ja 9 tyhjää.

Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunta asettui huhtikuussa WiFi4EU-suunnitelman taakse. Vuosien 2017 ja 2019 väliseksi budjetiksi kaavailtiin tuolloin 120 miljoonaa euroa ja sen turvin tuetaan ilmaisen wifin asentamista julkisiin paikkoihin kuten kirjastoihin, puistoihin ja julkiseen liikenteeseen.

Suunnitelmaa vastaan nousi kuitenkin  europarlamentaarikkojen riveistä myös soraääniä. Mietinnön toinen esittelijä kommentoi ECR-ryhmän omilla verkkosivuilla, että suunnitelma on tarpeeton ja ainoastaan komission julkisuustemppu.

– Sen fiaskon jälkeen, kun komissio yritti tarjota kaikille 18-vuotiaille ilmaista Interrail-lippua, ei tule ilmaista wifiä. Kuka vielä uskoo, että tämä on ilmaista? Veronmaksajat pulittavat laskun, sanoi tiedotteen mukaan ECR-ryhmän europarlamentaarikko Anneleen Van Bossuyt.

EU rahoittaa kansalaisten käyttöön nettiyhteyden noin 8000 kuntaan - EU-päättäjät sopivat eilen varaavansa 120 miljoonaa euroa siihen, että langaton Lue lisää
Kuva: Charleston's TheDigitel/Flickr CC Ilmainen wifi kaikille eurooppalaisille aiheuttaa myös soraääniä - Euroopan parlamentin teollisuusvaliokunta asettui eilen suunnitelman taakse, jonka myötä tarjotaan Lue lisää
Komissio haluaa EU-alueelle ilmaisen wifin - Euroopan komissio haluaa ilmaisen langattoman verkkoyhteyden koko Euroopan unionin alueelle Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.