Oleskelulupien yhdenmukaisuutta päivitetään

ARKISTOKUVA. Euroopan parlamentin jäseniä Kesärannassa. Meppi Jussi Halla-aho. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Mepit hyväksyivät tänään Strasbourgin täysistunnossa päätöslauselman, jolla päivitetään kolmansien maiden kansalaisten oleskelulupien yhdenmukaisuutta EU:ssa.

Oleskelulupien päivityksellä pyritään vähentämään väärennöksiä, helpottamaan rajavartioiden työtä ja lisäämään turvallisuutta EU:ssa. Euroopan parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun muutoksista kesäkuussa.

– Asetuksella luodaan uusi, yhteinen standardi kolmansien maiden kansalaisten oleskelulupakortille EU-maissa. Nykyinen, vuodesta 1997 käytössä ollut kortti ei vastaa turvaominaisuuksiltaan tämän päivän vaatimuksia, sanoi tiedotteen mukaan päätöslauselman esittelijä Jussi Halla-aho (ps., ECR).

Asetuksella määritellään myös ne tiedot, jotka oleskelulupakorttiin tulee sisällyttää. Yhteisten, pakollisten turvaominaisuuksien lisäksi jäsenmaat voivat ottaa käyttöön kansallisia lisäominaisuuksia.

– Yhdenmukainen oleskelulupakortti auttaa raja- ja muita viranomaisia suoriutumaan tehtävistään, ja se osaltaan lisää EU:ssa asuvien ihmisten turvallisuutta ja vahvistaa yhteistä ulkorajaa, lisäsi Halla-aho.

Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 614 puolesta, 11 vastaan ja 67 tyhjää.

Asetus ei sido Tanskaa, Yhdistynyttä kuningaskuntaa ja Irlantia, mutta maat voivat hyväksyä ja panna toimeen säädökset niin halutessaan. Asetuksen tuomat muutokset koskevat myös muita Schengen-maita: Norjaa, Islantia, Sveitsiä ja Liechtensteinia.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.