Juncker: Kuudes tulevaisuusskenaario pohjautuu arvoille: vapaus, tasa-arvo ja oikeusvaltioperiaate

Komission puhemiehen Jean-Claude Junckerin ja meppien välinen jokavuotinen keskustelu unionin tilasta alkoi tänään keskiviikkona kello 10:00 Suomen aikaa.

Juncker esitteli puheensa loppupuolella odotetun kuudennen skenaarion Euroopan suunnasta. Hän sanoi skenaarionsa pohjautuvat arvoille.

– Se että eurooppa on sitoutunut arvoihin antaa meille turvallisen kodin, Juncker sanoi.

Euroopan tärkeimmät arvot, joille komission puheenjohtaja pohjaa kuudennen skenaarionsa, ovat vapaus, tasa-arvoisuus ja oikeusvaltioperiaate.

Tasa-arvon osalta Juncker korosti erityisesti lasten asemaa sekä epätasa-arvoa työelämässä.

– Lapsilla ja Italiassa ja Romaniassa pitäisi olla yhtälailla saatavilla tuhkarokkorokotuksia kuin kaikkialla muuallakin. Kuolemia joita olisi voinut välttää ei saa tapahtua Euroopassa.

Juncker myös painotti, että mikäli maa kuuluu Euroopan unioniin, sen täytyy hyväksyä sekä kunnioittaa EU-tuomioistuimen antamat tuomiot.

Komission puheenjohtajan mukaan vahvempaa Eurooppaa voi rakentaa vain yhteiselle arvopohjalle.

– Instituutiot ovat väline tavoitteen saavuttamiseksi. Minä olen kiinnostunut toimielimillisistä uudistuksista vain silloin kun ne lisäävät unionin tehokkuutta.

Käytännön tasolla Juncker ehdottaa, että EU:lla olisi eurooppalainen talous- ja valtiovarainministeri koordinoimassa EU:n rahoitusvälineitä.

EU:n pitäisi myös saada lisää painoarvoa maailmanpolitiikassa mikä vaatisi sitä, että ulkopoliittisia päätöksiä tehtäisiin nopeammin. Junckerin mukaan täytyisi pohtia, missä tapauksissa määräenemmistöpäätös olisi riittävä yksimielisyyden sijaan.

Juncker myös heittää ilmoille ajatuksen siitä, että voisiko komissiolla ja Eurooppa-neuvostolla olla yhteinen puheenjohtaja. Samoin hän kannattaa yleiseurooppalaisia listoja EU-vaaleissa.

Euroopalla on viisi tärkeää prioriteettia

Juncker kertoi puheensa alussa Euroopalla olevan viisi tärkeää prioriteettia. Ensimmäisenä Juncker nosti esiin eurooppalaisen kauppaohjelman vahvistamisen. Hän sanoi Euroopan olevan avoin kaupalle, mutta siihen tarvitaan vastavuoroisuutta. Juncker korosti, että kauppa ei ole abstrakti käsite vaan se tarkoittaa uusia mahdollisuuksia eurooppalaisille yrityksille.

– Yksi vientimiljardi tarkoittaa 14 tuhatta uutta työpaikkaa Euroopassa, Juncker sanoi.

Hän puhui myös Euroopan jo liikkeelle laittamista kauppasopimuksista ja ehdotti, että seuraavaksi kauppasopimuksia ryhdyttäisiin solmimaan Australian ja Uuden-Seelannin kanssa.

Toisena prioriteettina Juncker nosti esiin teollisuuden vahvistamisen. Muun muassa digitalisaation ja innovaatioiden saralla Euroopan pitäisi olla Junckerin mukaan ykkönen. Kolmas painopiste on ilmastonmuutoksen torjuminen ja neljäs terrorismin torjuminen.

Viidentenä tärkeänä prioriteettina komission puheenjohtaja nostaa esiin maahanmuuton.

– Välimerellä Italia pelastaa Euroopan kunnian, Juncker totesi.

Keskustelua voi seurata suorana osoitteessa www.soteu.eu.

Poliittisten ryhmien puheenjohtajat esittävät keskustelussa näkemyksensä siitä, mitä 27 jäsenmaan EU:n tulisi saavuttaa ennen vuoden 2019 Euroopan parlamentin vaaleja. Lisäksi he arvioivat Junckerin komission saavutuksia toimikauden puolivälissä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.