Euractive: Eurooppaan tulvii väärennettyä hunajaa

Kuvituskuva. Lähihunaja. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset

Hunaja on rankattu Euroopan unionin alueen kuudenneksi väärennetyimmäksi tuotteeksi. Euroopan yhteisen tutkimuskeskuksen tutkijat testasivat 2264 hunajanäytettä EU-jäsenmaissa sekä Norjassa ja Sveitsissä. Näytteitä kerättiin kaikissa tuotantoketjun vaiheissa.

Ulkomaista sokeria löytyi noin 1,4:ssä näytteessä kymmenestä. Tutkimustulokset julkaistiin viime vuoden joulukuussa. Hunajaväärennöksistä kerrottiin Euractiv-lehdessä.

Ongelmana on se, että ulkomaisen hunajan alkuperä on usein hyvin hyvin epäselvä. Hunajapakkaukseen kuten muihinkin elintarvikkeisiin, pitää merkitä alkuperämaa, mutta kahdesta tai useammasta maasta peräisin olevalle hunajasekoitukselle riittää merkinnäksi ‘EU:ssa tuotetun hunajan sekoitus’ tai ‘EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus’.

Noin 20 prosentissa näytteistä oli lisättyä sokeria niissä hunajanäytteissä, joiden alkuperäksi mainittiin jokin EU-maa. Tutkimuksessa 10 prosenttia EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoituksista sekä EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoituksista osoittautui epäilyttäviksi

Hunajapetoksia on monenlaisia. Esimerkiksi myymällä halvempaa sekoitehunajaa hunajana, jolla väitetään olevan vain yksi lähde kalliimmalla hinnalla. Sokerin lisääminen on yksi tapa huijata.

EU määrittelee hunajan “luonnollisena makeana aineena, jota Apis mellifera -mehiläiset tuottavat”. Lisättyjä sokereita hunajaan ei siis saisi laittaa ja silti myydä tuotetta hunajana.

Ostaessaan hunajaa, jonka merkinnässä on EU:ssa ja EU:n ulkopuolella tuotetun hunajan sekoitus, kuluttaja ei voi tietää tarkasti mistä maasta hunaja tulee. Hunaja voi olla esimerkiksi 95 prosenttisesti peräisin Kiinasta. Kotimaista hunajaa ostaessaan kuluttajalle puolestaan kerrotaan alkuperä hyvin selvästi. Usein selville saa myös hunajan tuottaneen tarhaajan.

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.