Suomalaiset ja belgialaiset mepit ovat EP:n vaikutusvaltaisimpia lakien säätäjiä

Meppi Heidi Hautala EU-parlamentissa Strasbourgissa 5. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset

Vahvimmin Euroopan parlamentissa vaikuttavat maat ovat Saksa ja Italia, kertoo EU-politiikkaa seuraava ja tilastoiva riippumaton kansalaisjärjestö Votewatch. Britannian vaikutusvalta on luonnollisesti pudonnut sitten viime vuoden johtuen Brexitistä.

Jos taas ei tarkastella koko maan vaikutusvaltaa vaan yksittäisten meppien vaikutusvaltaa selviää, että suomalaiset ja belgialaiset europarlamentaarikot ovat EP:n vaikutusvaltaisimpia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäisen mepin harjoittama valta on suurempi kuin kyseessä olevan kansallisen delegaation koko parlamentissa antaisi ymmärtää.

Suomalaisista europarlamentaarikoista Heidi Hautalalla (Greens) on eniten valtaa. Kaikkien meppien vaikutusvaltalistalla hän oli sijalla 17. Toisena tuli suomalaismepeistä Petri Sarvamaa (EPP), jonka Votewatch rankkasi viime vuonna parlamentin vaikutusvaltaisimmaksi suomalaismepiksi. Nyt Sarvamaan sija kaikkien meppien listalla oli 36. Kolmanneksi vaikutusvaltaisin suomalaismeppi oli sijalle 62 päätynyt Sirpa Pietikäinen (EPP).

Myös saksalaisilla, romanialaisilla ja maltalaisilla europarlamentaarikoilla on enemmän valtaa kuin maasta parlamenttiin valittujen meppien määrä antaa ymmärtää. Vähiten vaikutusvaltaa suhteutettuna maan kokoon on mepeillä, jotka tulevat Kreikasta, Kyprokselta, Liettuasta ja Britanniasta.

Virolaiset, suomalaiset ja ruotsalaiset mepit ovat toimineet muita useammin lakiluonnosten esittelijöinä eli raportööreinä. Tämä tarkoittaa Votewatchin mukaan sitä, että näiden maiden mepit pystyvät jättämään vaikuttavamman kädenjäljen EU-lainsäädäntöön kuin maa ilman vaikutusvaltaisia meppejään pystyisi tekemään.

Votewatchin vaikutustutkimuksen tulokset perustuvat algoritmiin, joka koostuu kymmenistä eri tekijöistä. Sillä lasketaan muun muassa meppien johtoasemia, aktiivisuutta lainsäädännössä, valiokuntien johtajuuksia, neuvottelurooleja ja koordinaattorin sekä esittelijän tehtäviä. Lisäksi järjestö on haastatellut noin 200 asiantuntijaa, jotka ovat vuorovaikutuksessa Euroopan parlamentin kanssa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.