EKP:n Mersch: Käteinen ei ole kuolemassa

Uusi 50 euron seteli. Kuva: European Central Bank
Uusi 50 euron seteli. Kuva: European Central Bank

Euroopan keskuspankki EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch on ottanut kantaa käteisen puolesta. Hän sanoo, että paljon puhuttu käteisen kuolema on liioittelua. Käteisen säilyilyttämiseen on hänen mukaansa paljon syitä sekä kaupallisten pankkien että keskuspankkien näkökulmasta.

Kun otetaan huomioon yleinen halukkuus käyttää käteistä rahaa, pankkien pitäisi Merschin mukaan ennemminkin helpottaa asiakkaidensa toimintaa kuin estää sitä.  Keskuspankeille käteinen on EKP:n johtokunnan jäsenen mukaan väline rakentaa luottamusta. Käteinen tarjoaa yleisölle suoran pääsyn keskuspankin varoihin.

EKP:n kaltaiselle riippumattomalle laitokselle on tärkeää pitää tämä yhteys olemassa, mistä syystä annamme suuren painoarvon ihmisten luottamukselle käteiseen, Mersch kirjoittaa.

Hän kertoo, että EKP: n tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että 80 prosenttia liiketoimista tehdään käteisvaroilla. Käteisrahan kysyntä ylittää nimellisen BKT:n kasvun.

Käteinen suojaa henkilöllisyyttä

Käteisen käyttäminen antaa myös tietynlaisen anonymiteetin, mikä on Merschin mukaan lainkuulijaisten kansalaisten oikeus heidän käsitellessään oikeita huolenaiheita, jotka liittyvät Big Data -tuotteiden henkilökohtaiseen profilointiin.

Entä käteisen väärentäminen sitten? Siihen Mersch toteaa, että keskuspankit eivät ainoastaan omaksu rahanpainannan innovaatioita vaan aktiivisesti kehittävät niitä. Tästä on Merschin mukaan todisteena uusi aiemmin tänä vuonna kiertoon lähtenyt 50 euron seteli, jossa on entistä paremmat turvaominaisuudet.

Käteistä on kannatettu poistettavaksi esimerkiksi juuri siitä syystä, että käteisen rahan väärentäminen on rikos. Merch kuitenkin korostaa, että ei ole oikein lainkuuliaisia kansalaisia, enemmistöä, kohtaan poistaa haluttua maksutapaa, vaikka jotkut rikolliset sitä käyttävätkin hyväkseen.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1106 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.