Barnier: Britannia ei saa käyttää Pohjois-Irlantia “testialueena”

Euroopan unionin Brexit-neuvottelijan Michel Barnierin viesti oli selvä: Yhdistynyt kuningaskunta ei saa käyttää Pohjois-Irlantia Brexitin jälkeisenä testialueena, jonka pohjalta alettaisiin luomaan tulevaisuuden tullisuhdetta EU:n kanssa.

– Se mitä näen Yhdistyneen kuningaskunnan asiakirjassa Irlannista ja Pohjois-Irlannista, huolestuttaa minua, Barnier sanoi lehdistötilaisuudessa.

Hänen mukaansa Britannian hallitus pyytää Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla EU-lakeja, tulliliittoa ja sisämarkkinoiden sääntöjä kumottaviksi.

– Yhdistynyt kuningaskunta haluaa käyttää Irlantia testitapauksena. Se ei tule tapahtumaan, Barnier painotti.

Barnier paljasti lehdistötilaisuudessa EU:n kannan Brexitissä Pohjois-Irlannin osalta.

Tänään julkaistun asiakirjan mukaan pitkänperjantain sopimuksen, eli Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen, kaikkia osia olisi suojeltava ja vahvistettava senkin jälkeen, kun Yhdistynyt kuningaskunta on eronnut Euroopan unionista. Asiakirjassa ehdotetaan myös tunnustettavaksi yhteinen matkustusalue, joka helpottaa Irlannissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa asuvien ihmisten välisiä yhteyksiä.

Irlannin tilanne vaatii ainutlaatuista ratkaisua

EU-asiakirjan mukaan on olennaista varmistaa, että pitkänperjantain sopimuksella Iso-Britannian ja Irlannin saarille perustetut yhdessä toimivat poliittiset instituutiot jatkavat toimintaansa ja että suojellaan kaikilla tärkeillä aloilla tehtävää yhteistyötä. Huomioon täytyy ottaa myös se, ettäPohjois-Irlannissa syntyneillä on oikeus valita joko Britannian tai Irlannin kansalaisuus tai kumpikin. Irlannin tilanne brexit-neuvotteluissa on ainutlaatuinen, joten se edellyttää myös ainutlaatuista ratkaisua.

EU haluaa brexit-neuvottelujen alkuvaiheessa päästä Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa yhteisymmärrykseen eron vaikutuksista pitkänperjantain sopimukseen ja yhteiseen matkustusalueeseen. Neuvottelujen toisessa vaiheessa pyritään löytämään joustavia ja luovia ratkaisuja, jottei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä tarvitsisi palata tiukkaan rajavalvontaan.

Unionin näkökulmasta ratkaisut eivät saa kuitekaan vaikuttaa sisämarkkinoiden ja tulliunionin moitteettomaan toimintaan, ja ratkaisuissa on kunnioitettava EU:n oikeusjärjestyksen loukkaamattomuutta ja tehokkuutta. Komissio painottaa, että on Yhdistyneen kuningaskunnan vastuulla löytää ratkaisut näihin kysymyksiin, koska se teki päätöksen erota EU:sta.

Euroopan komission pääneuvottelijan Michel Barnierin mukaan tänään julkaistu asiakirja Irlannista ja Pohjois-Irlannista on kompakti mutta kattava, ja se on laadittu tiiviissä yhteistyössä Irlannin hallituksen kanssa.

– Tavoitteenamme on minimoida ne vaikutukset, joita Yhdistyneen kuningaskunnan päätöksellä erota EU:sta on Irlannin saarelle. Mutta Yhdistynyt kuningaskunta teki itse eropäätöksensä, joten on sen vastuulla löytää ratkaisu siihen, miten Irlannin saari voi voittaa vastassaan olevat haasteet, Barnier totesi.

Kyseessä ei ole sakko

Tiedotustilaisuudessa Michel Barnier ilmaisi myös olevansa hyvin pettynyt Yhdistyneen kuningaskunnan viime viikolla ilmaisemaan kantaansa. Barnierin mukaan Britannia näyttää ottavan askeleita taakse päin eikä enää suostu kunnioittamaan sitoumuksia, joita se on tehnyt ollessaan EU:n jäsenmaa.

Barnier viittaa 2013 solmittuun monivuotiseen puitesopimukseen, joka kattaa sitoumuksia seitsemän vuoden ajaksi. EU:n näkemyksen mukaan se ei siis vaadi Britannialta sakkomaksua siitä, että maa päättää lähteä EU:sta. EU vaatii kunnioittamaan sitoumuksia, joita Britannia ehti tehdä ollessaan EU:n jäsenvaltio.

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.