Toimittajalta: Kyllä ennen oli paremmin

Suuri valiokunta keskusteli Brexitistä Oxfordin yliopiston professori Deightonin kanssa. Kuva: Eduskunta
ARKISTOKUVA.Suuri valiokunta keskusteli Brexitistä Oxfordin yliopiston professori Deightonin kanssa. Kuva: Eduskunta

Kyllä ennen oli paremmin. Siis silloin, kun Britannia oli vielä ruodussa ja matalapalkkatöihin pääsi sutjakasti tuosta vain. Olin vuonna 2004 Erasmus-vaihdossa Italiassa Veronassa. Yritin siellä ujuttautua paikallisille työmarkkinoille opiskelujen jälkeen. Se osoittautui oletettua hankalammaksi, vaikka EU-kansalaisena kuvittelin, ettei hommassa pitäisi olla mitään ongelmaa.

Työnantajat vaativat työlupaa, mitä en lain mukaan suomalaisena Italiassa olisi tarvinnut. Näin siis ainakin töissä, joihin luultavasti hakivat paikallisetkin. Kahvin tarjoileminen hotellissa aamuviideltä sekä messukeskuksen siivoaminen kellon ympäri olivat sitten toisaalta hommia, joita pääsi tekemään ilman lupalappujakin.

Tili näytti nollaa ja aika kului erinäisten virastojen jonoissa. Silloin Mollin sivuilta löydetty työpaikka Britanniassa tuntui lottovoitolta. Parin sähköpostin jälkeen istuinkin jo lentokoneessa.

Kyllä Britanniassakin joutui joitain lappusia täyttämään. Täytyi selvittää, miten maksetaan veroja (ja kuinka niitä sitten lyhyestä työsuhteesta johtuen myöhemmin saa periä itselleen takaisin). Täytyi selvittää kuinka hankin sosiaaliturvatunnuksen maahan, jotta pääsen tarvittaessa esimerkiksi terveyskeskukseen hoidettavaksi. Piti avata pankkitili, että palkallani on paikka, minne päätyä. (Asia mikä muuten Italiassa osoittautui niin hankalaksi sopaksi, että päädyin maksamaan vuokrani puolen vuoden ajan käteisellä).

Pääpointtina se, että homma kuitenkin toimi. Sain tehdä töitä. Sain siitä asiallista palkkaa, ainakin sellaista josta ensimmäisessä oikeassa pidemmässä työsuhteessani silloin parikymppisenä olin hyvin tyytyväinen.

Työskentelin baarityöntekijänä Englannissa itärannikolla keskiluokan suosimassa lomakeskuksessa. Baarityöntekijöistä myös reilu puolet oli ulkomaalaisia. Meitä oli ainakin Tsekeistä, Slovakiasta, Puolasta, Ruotsista, Kanadasta ja Suomesta. Asuimme trailereissa lomakeskuksen piharakennusten takana piilossa lomalaisilta.

Minulle kokemus oli hieno. Kielitaitoni vahvistui, palkasta riitti pieniin matkoihin, sain pari elinikäistä ystävää. Työntekijöinä me ulkomaalaiset olimme pidettyjä. Emme valittaneet turhasta, paiskimme hommia nuoruuden innolla, hymyilimme entistä leveämmin, jos kielimuuri nousi baaritilauksen ymmärtämisen tielle. Uskoisin, että niin lomakeskukselle kuin sen ulkomalaisille työntekijöillekin kyseessä oli win-win-tilanne. Kaikki voittivat.

Brexitin jälkeen tästäkin skenaariosta tulisi Henna Virkkusen sanoin loose-loose.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Britit yrittävät edelleen kaivella rusinoita Brexit-pullasta - Britannia aikoo lopettaa työvoiman vapaan liikkumisen välittömästi Brexitin jälkeen ja Lue lisää

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1106 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.