Britit yrittävät edelleen kaivella rusinoita Brexit-pullasta

David Davis ja Michel Barnier. Kuva: EC - Audiovisual Service/Jennifer Jacquemart

Britannia aikoo lopettaa työvoiman vapaan liikkumisen välittömästi Brexitin jälkeen ja suunnittelee toimia, joilla ajetaan alas maassa matalapalkka-aloilla työskentelevien EU-maahanmuuttajien määrää. Tiedot paljastuvat Guardian-lehden käsiinsä saamasta dokumentista.

Maahanmuuton vähentäminen oli yksi brittien painavimmista syistä äänestää maansa ulos EU:sta. Nyt brittifirmat ovat kuitenkin ilmaisseet huolensa siitä, että ne eivät mahdollisesti pystykään hankkimaan riittävästi työvoimaa enää Brexitin jälkeen.

Guardianin mukaan vuodettu dokumentti on vielä luonnos ja pääministeri Theresa Mayn läheisimmät ministerit vielä vahvistavat sen. Dokumentin pääpointtina vaikuttaisi olevan se, että maahanmuuton pitäisi yhdellä lailla hyödyttää maassa asuvia Britannian kansalaisia kuin maahanmuuttajaa itseään.

Britannian hallituksen tiedottaja ilmoitti, että brittihallitus ei kommentoi vuodettuja dokumentteja.

– Kerromme alustavat ehdotuksemme maahanmuuttolinjauksista myöhemmin syksyllä, tiedottaja sanoi lehtitietojen mukaan.

Tähän mennessä pääministeri May on kommentoinut julkisuudessa, että työvoiman vapaa liikkuvuus loppuu Britannian poistuessa EU:sta, mutta hän ei ole kuitenkaan vielä linjannut tarkemmin, miten Britannia tulisi suhtautumaan maahanmuuttoon.

EU:n tutkimusrahoituksesta ei haluttaisi luopua

Britannian täytyy pyrkiä pitämään kiinni yliopistojen vastaanottamasta tutkimusrahoituksestaan sen jättäessä Euroopan unionin, sanoi maan suurin työntantajajärjestö CBI tänään Euractivin mukaan.

Työnantajajärjestön mukaan Britannian pitäisi pyrkiä neuvottelemaan EU:n kanssa yhteistyösopimus, joka sallisi maan osallistumisen tutkimusohjelmiin myös Brexitin jälkeen.

– EU-rahoitus kattaa tänään kuudenneksen kaikesta tutkimusrahoituksestamme, sanoi CBI:n johtaja Carolyn Fairbairn Euractiven mukaan.

Rahoituksen korvaaminen olisi Fairnairnin mukaan haastavaa. Hän sanoo, että kyse ei ole pelkästään rahasta vaan myös kansainvälisestä johtajuudesta ja siitä, että Britannialla on ääni standardien asettamisessa.

Tieteen, teknologian ja innovaatioiden rahoittamiseen tarkoitettu EU:n tärkein rahoitusohjelma on nimeltään Horizon 2020. Siitä allokoidaan 80 miljardia euroa rahoitusta pääosin EU:n jäsenmaille vuosien 2014 ja 2020 välillä. Esimerkiksi Norja ja Sveitsi pääsevät käsiksi horisonttirahoitukseen, sillä ne ovat vastavuoroisesti lupautuneet tekemään EU:lle projektikohtaisia lahjoituksia.

Pääministeri Theresa Mayn on määrä julkaista tänään tiedettä ja innovaatioita koskeva asiakirja, jossa määritellään Britannian toiveet Brexitin jälkeisestä ajasta.

Suuri valiokunta keskusteli Brexitistä Oxfordin yliopiston professori Deightonin kanssa. Kuva: Eduskunta Toimittajalta: Kyllä ennen oli paremmin - Kyllä ennen oli paremmin. Siis silloin, kun Britannia oli vielä Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

 

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.