Teekkari-ideasta kasvubisnestä, satelliittiyritykselle13 miljoonaa lisärahoitusta

Kuvitus: HANDOUT/Iceye Oy

Suomalainen Iceye Oy on saanut 13 miljoonaa lisärahoitusta tuotannon laajentamiseen, yritys kertoi tiedotteessaan keskiviikkona. Iceye on Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliittiyritys, joka sai alkunsa espoolaisteekkarien kurssityöstä Aalto-yliopistossa.

Iceye on kerännyt vuonna 2015 käynnistyneen toimintansa aikana 18,7 miljoonan dollarin rahoituksen, ja saanut tuotekehitysrahaa muun muassa Euroopan Unionin Horisontti 2020 -tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta 2,5 miljoonaa euroa.

8,5 miljoonan dollarin osuus summasta on rahoituskierroksesta, jota johti piilaaksolainen pääomasijoittaja Draper Nexus. Rahoituskierrokseen osallistuivat lisäksi True Ventures, Lifeline Ventures, Space Angels ja Draper Associates. Näiden lisäksi lisärahoitusta on tarjonnut Tekes.

Espoon Otaniemessä toimiva yhtiö kehittää mikrosatelliitteihin perustuvaa kaupallista palvelua, joka tuottaa lähes reaaliaikaista tutkakuvaa merestä ja maanpinnasta. Yrityksen teknologiaa voidaan hyödyntää muun muassa laivaliikenteessä, kalastuksen valvonnassa sekä myrskytuhojen, tulvavesien ja metsäalueiden kartoituksessa.

Ensimmäiset satelliitit avaruuteen vuoden kuluessa

Iceye suunnittelee lähettävänsä ensimmäiset kolme SAR-sensoreilla varustetuista mikrosatelliiteistaan maata kiertävälle radalle seuraavan 12 kuukauden aikana. Yritys alkaa tarjota satelliiteistaan kuvannettua havaintodataa valikoiduille asiakkailleen vuoden 2018 aikana.

Pimeys ja pilvet peittävät maapallosta kaksi kolmasosaa koko ajan, ja perinteinen optinen kuvantaminen ei silloin toimi. SAR-teknologia pystyy tarjoamaan luotettavaa dataa myös näissä tilanteissa.

Iceye on kehittänyt miniaturisoidun SAR-sensorin, jolla voidaan tarjota kuvantamispalveluja nopeasti maailmanlaajuisesti, säästä tai vuorokaudenajasta riippumatta. Iceye tavoittelee SAR-datan tarjoamista kaupallisille ja julkisille toimijoille aiempaa merkittävästi nopeammin sekä edullisemmin. Tuoretta dataa voidaan toimittaa asiakkaille jopa muutamien tuntien välein, kun aikaisemmin väli on voinut olla päiviä, yrityksen tiedotteessa kerrotaan.

–  Olemme avaamassa mahdollisuuden hyödyntää satelliitti-innovaatioita tehokkaasti useilla uusilla toimialoilla – esimerkiksi vakuutus-, rakennus- ja kuljetusaloilla, sanoo Iceyen hallituksen jäsen Draper Nexus -rahaston toimitusjohtaja Q Motiwala tiedotteessa.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”17347″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1106 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.