Raportti: Euroopan takapihalla muhii räjähtävä cocktail

Gate of Heavenly Peace. Kuva: Johnia!/Flickr CC
Gate of Heavenly Peace. Kuva: Johnia!/Flickr CC

Tuoreessa raportissa varoitetaan, että Euroopan takapihalla muhii mahdollisesti räjähtävä poliittinen cocktail Venäjän ja Turkin osalta sekä taloudellinen soppa Kiinassa. Raportin, joka kantaa nimeä Geo-economic Implications of China's New Silk Road, on laatinut Haagissa sijaitseva Centre for Strategic Studies.

Raportti korostaa, että se miten Kiina vahvistaa asemiaan silkkitiellä, ei eroa paljonkaan siitä, mitä länsimaat ovat tehneet jo vuosisatoja suojellakseen omia taloudellisia intressejään. Erona nähdään kuitenkin se, että länsimaat ovat raportin mukaan ottaneet paremmin huomioon lainsäädännön ja ihmisoikeudet, kun Kiinan taas nähdään ajavan omaa etuaan paljon häikäilemättömämmin ja kapeakatseisemmin.

Sääntöjen taivuttaminen Kiinan vaikutuksesta johtuen on raportin mukaan todennäköisempää Länsi-Balkanilla kuin EU:n sisällä. Tämä saattaa asettaa EU:n huonoon valoon alueella mikä taas hyödyttää maita kuten Turkkia ja Venäjää, jotka toivovat vahvistavansa historiallisia siteitä alueeseen ja vähätellä alueen pyrkimyksiä olla osa Eurooppaa.

Raportissa suositellaan, että EU lisäisi vaikutusvaltaansa lähialueillaan, erityisesti Serbiassa, Bosniassa ja Albaniassa, sillä maat ovat herkkiä taloustilanteen heilahteluille ja niillä on negatiivinen kauppatase Kiinan kanssa.

Kiinan välit ovat kiristyneet Intian kanssa, mikä pitkälti johtuu Kiinan Pakistania kohtaan osoittamasta taloudellisesta kiinnostuksesta. Alueen suuria öljymaita lukuunottamatta maissa on myös runsaasti kiinalaisia yrityksiä ja kiinalaisia työntekijöitä. Tämä voi johtaa levottomuuksiin paikallisesti. Raportin mukaan EU:n tulisikin huomauttaa Pekingille, että kiinakeskeinen lähestyminen voi kostautua, jos levottomuudet seisovat Kiinan omien tavoitteiden tiellä. Kiina on myös jatkuvasti kasvattanut sotilaallista asemaansa Aasiassa.

Kiinan vaikutusvallan kasvaessa maailmassa, raportissa suositellaan, että Eurooppa pitää tiukasti kiinni omasta arvoihin pohjaavasta talousmallista ja pelaa reiluilla ja oikeudenmukaisilla säännöillä myös Euroopan ulkopuolisten yritysten kanssa.

Raportin analyysin mukaan on selvää, että Euroopan täytyy pystyä lisäämään reagointikykyään. Se pitää myös hyvänä askeleena oikeaan suuntaan sitä, että Euroopan komissio on ehdottanut ulkomaisten sijoitusten seulontaa ottaen siinä turvallisuusnäkökulman huomioon.

[td_block_21 custom_title="" separator="" post_ids="18143" css=".vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}" tdc_css=""]
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.