Britanniassa asuvia EU-kansalaisia oltiin karkottamassa “vahingossa”

Kuva:
Kuva: Bankenverband/Flickr CC

Hupsista, Britannian sisäministeriö lähetti lausuntonsa mukaan “vahingossa” sadalle maassa laillisesti oleskelevalle EU-kansalaiselle karkotuskirjeet.

Asia nousi julkisuuteen, kun yksi karkotuskirjeen saaneista, suomalainen tutkija Eva Johanna Holmberg, nosti kirjeestään äläkän.

Holmberg on naimisissa britin kanssa, maksaa veronsa Britanniaan ja on asunut ja työskennellyt maassa lähes vuosikymmenen. Brexit-neuvottelujen käynnistyessä Holmberg haki selustansa turvatakseen virallista lupaa pysyä maassa.

Kun päätös tuli kielteisenä takaisin, oli yllätys suuri. Kesäkuussa postitetussa kirjeessä Holmbergille kerrottiin, että hänellä on kuukausi aikaa poistua maasta.

– Katsoin, että ei voi olla totta. Jos laillisesti maahan tullut tutkijatohtori ei saa oleilla täällä, niin kuka sitten saa? Holmberg ihmetteli Helsingin Sanomien haastattelussa.

Britannian sisäministeriö on nyt pahoitellut tekemäänsä virhettä. Ministeriön mukaan karkotuskirjeet lähetettiin noin sadalle Britanniassa laillisesti asuvalle EU-kansalaiselle vahingossa.

Euroopan parlamentin maaliskuussa laatimassa Brexit-neuvotteluja koskevassa päätöslauselmassa korostettiin 27 maan EU:n kansalaisten tasapuolista kohtelua. Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja toisaalta EU:ssa asuvien Britannian kansalaisten osalta päätöslauselmassa korostetaan vastavuoroisuutta ja syrjimättömyyden periaatetta.

Myös ministeri Timo Soini kommentoi Eurooppa-neuvoston kokoontumisen alla, että Suomen tärkeimpiä tavoitteita erosopimusta koskevissa neuvotteluissa ovat EU-kansalaisten aseman turvaaminen ja se, että Britannia vastaa niistä taloudellisista sitoumuksista, jotka se on unionin jäsenenä tehnyt.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”14597,15440,14317,13108″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.