Irlanti ja Britannia voisivat ottaa rajamuodollisuuksiin mallia pohjoisesta

Kuva: European Roads/Flickr CC

Brexit on aiheuttanut hämmennystä Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle. Britannian irtautuminen EU:n sisämarkkinoilta ja tulliunionista tarkoittaa sitä, että EU:n ulkoraja kulkee jatkossa Irlannin tasavallan ja Britannialle kuuluvan Pohjois-Irlannin välissä. Brexitin jälkeen raja olisi Britannian ainoa maaraja EU:n kanssa.

Norja ja Ruotsi jakavat noin 1600 kilometriä maarajaa. Maat kohtaavat samanlaisia haasteita kuin Irlanti ja Pohjois-Irlanti saattavat kohdata Yhdistyneen kuningaskunnan jättäessä EU:n, arvioidaan EurActivin artikkelissa.

Myös Suomella on Norjan kanssa yhteistä rajaa 736 kilometriä. Rajan ylittäminen on Schengenin sopimuksen ja pohjoismaisen passivapauden vuoksi melko vapaata.

Brittihallitus julkaisi tämän viikon keskiviikkona asiakirjan, jonka mukaan rajan ylittäminen Irlannin ja Yhdistyneelle kuningaskunnalle kuuluvan Pohjois-Irlannin välillä pitäisi olla mahdollisimman vapaata. Rajamuodollisuuksia ja tarkastuksia ei pitäisi olla ja Brexitillä toivotaan olevan myös vain minimaaliset vaikutukset alueen kauppaan.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”13218″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Pohjois-Irlannista vietiin EurActivin artikkelin mukaan tavaraa lähes kolmen miljardin euron arvosta Irlantiin vuonna 2015 ja monilla yrityksillä on monimutkaiset tuotantoketjut, joihin liittyy rajan ylitystä useampaan kertaan tuotantoprosessin aikana.

Irlantilaispoliitikko Mark Daly kuvaili brittien toivetta kitkattomasta rajasta fantasiaksi.

Asian kanssa pärjääminen on kuitenkin arkipäivää Pohjoismaille kuten Ruotsille ja Norjalle. Ruotsin ja Norjan rajan yli on liikuttu vapaasti jo ennen kun EU syntyi, aivan kuten ovat myös britit ja irlantilaiset tehneet. Brittien ja irlantilaisten toiveena onkin säilyttää ihmisten vapaa liikkuvuus myös Brexitin jälkeen.

Tuhannet ruotsalaiset ja norjalaiset kulkevat rajan yli päivittäin työskentelemään, ostoksille tai vapaa-ajan viettoon. Rajamuodollisuuksia tiukennettiin vuonna 2015, kun pakolaisia saapui Eurooppaan erityisen paljon, nyt ollaan jo palattu takaisin aikaan, jolloin passin tarkastukset rajalla ovat hyvin harvinaisia.

Norja on pysytellyt EU:n tulliunionin ulkopuolella, aivan kuten myös pääministeri Mayn hallitus aikaa jättää sisämarkkinat Brexitin jälkeen. EurActivin artikkelissa spekuloidaan, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajaongelmissa voisi ottaa mallia Ruotsilta ja Norjalta, mutta huomioidaan myös se, että Norja on sitoutunut yhdentämään omia kauppasääntöjään EU-sääntöjen mukaisiksi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1189 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.