Tšekki hakee muutosta ampuma-asedirektiiviin Euroopan unionin tuomioistuimelta

Asedirektiivi. Kuva: Michel Christen/EP
Asedirektiivi. Kuva: Michel Christen/EP

Tšekki on aloittanut oikeustoimet torpatakseen viime keväänä hyväksytyn ampuma-asedirektiivimuutoksen. Asia on viety Euroopan unionin tuomioistuimeen.

Direktiiviin kirjatut uudet säännöt tiukentavat paukkupatruuna-aseiden ja puutteellisesti deaktivoitujen aseiden valvontaa. Tällaisia aseita käytettiin esimerkiksi Pariisin terrori-iskuissa. Säännöt vaativat lisäksi kansallisen tason valvontajärjestelmien perustamista aselupien myöntämistä ja uusimista varten. Tšekki on kuitenkin näkemyksissään aivan eri linjoilla.

– Laillisesti hallussaan olevien aseiden kieltäminen ei ole yhteydessä terrorismin torjuntaan, totesi Tšekin sisäministeri Milan Chovanec EuObserverin mukaan.

Euroopan unionin mukaan asedirektiivin tarkoituksena on huolehtia siitä, että ampuma-aseiden sisämarkkinat toteutuvat, ja samalla taata korkea turvallisuustaso EU:n kansalaisille. Asedirektiivi on myös osa laajempia, EU:n kokonaisvaltaisia toimia terrorismin ehkäisyssä. Direktiivin säännökset erityisesti aseiden jäljitettävyyden parantamiseksi edistävät sisäistä turvallisuutta. Lisäksi säännökset vahvistavat asekaupan valvontaa ja yhtenäistävät EU:n ampuma-aselainsäädäntöä muutenkin.

Euroopan parlamentti ja EU:n sisäministerit hyväksyivät direktiivin keväällä siitä huolimatta, että Tšekki, Luxemburg ja Puola vastustivat sitä.

Tšekin parlamentin alahuone on kuitenkin kesäkuun alussa hyväksynyt perustuslain muutoksen, jolla sallitaan laillisten aseiden käyttäminen muun muassa terrori-iskujen torjumiseksi. Laissa tarkennetaan, että Tšekeissä, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa, suurin osa aseista soveltuu hengen ja omaisuuden puolustamiseen, ei metsästykseen. Asiasta kertoi muun muassa BBC.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”13672″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

 

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.