Terroritoiminnassa mukana entistä enemmän naisia ja lapsia

Vuonna 2016 kaheksassa EU:n jäsenvaltiossa raportoitiin yhteensä 142 epäonnistunutta, hylättyä tai loppuunsaatettua terrori-iskua, kerrotaan viime viikolla julkaistussa Europolin raportissa.

Yli puolet, eli 76, raportoiduista suunnitteluvaiheessa estetyistä tai toteutuneista iskuista tapahtui Isossa-Britanniassa. Ranskasta raportoitiin 23 tapausta, Italiasta 17, Espanjasta 10, Kreikasta kuusi, Saksasta viisi, Belgiasta neljä ja Alankomaista yksi tapaus.

Iskuissa EU-alueella kuoli yhteensä viime vuonna 142 ihmistä ja 379 loukkaantui. Iskuista suuri osa liittyi jihadistien toimintaan muttei kumminkaan kaikki. Lähes kaikki kuolonuhrit, 135 ihmistä, sekä suurin osa vahingoittuneista oli jihadistiterroristien hyökkäyksien seurausta.

Viime vuoden aikana pidätettiin 1002 ihmistä epäiltynä terrorismitoimintaan. Suurin osa pidätyksistä liittyi jihadistiterrorismiin. Vuonna 2014 jihadistiterrorismista epäiltynä pidätettiin 395 ihmistä, vuonna 2015 pidätettiin 687 ihmistä ja vuonna 2016 jihadistiterrorismista epäiltiin 718 ihmistä.

Räjähteitä käytettiin 40 prosentissa hyökkäyksistä ja naiset sekä lapset ovat olleet EU-alueella enenevissä määrin terrori-iskujen suorittajina. 26 prosenttia pidätyistä oli naisia, nousua edelliseen vuoteen oli kahdeksan prosenttiyksikköä. Lähes kolmasosa kaikista pidetetyistä oli viime vuonna 25-vuotiaita tai sitä nuorempia.

Lisäksi Britannia raportoi, että naisia, perheitä ja alaikäisiä oli enemmän sotimassa Syyriassa ja Irakissa kuin edellisenä vuonna ja Alankomaat raportoi, että yli 40 alle 12-vuotiasta lasta oli vuoden aikana matkustanut Syyriaan tai Irakiin.

Noin 40 prosenttia eurooppalaisesta terrorismista uskotaan saavan rahoituksensa rikollisuudesta, erityisesti huumekaupasta, ryöstöistä ja lainapetoksista.

– Hyökkäykset Lontoossa, Manchesterissa ja Pariisissa edustavat selkeää muutosta aikomuksissa ja kyvyssä suorittaa terroritekoja, jotka on suunniteltu vetämään vapaan maailman huomio puoleensa. Tekojen seuraukset pysyvät niiden kollektiivisessa muistissa, jotka kantavat vapautta sydämissään ja toimivat polttoaineena lujittamassa jäsenvaltioiden sitoutumista yhteistyöhön, Maltan sisä- ja turvallisuusministeri Michale Farrugia sanoi.

 

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.