Tajani Pariisin ilmastosopimuksesta: Yhdysvaltain hallinnon päätös oli virhe

Presidentti Donald Trump puhuu puhelimessa lentokoneessa. Kuva: Official White House Photo by Shealah Craighead
Presidentti Donald Trump puhuu puhelimessa lentokoneessa. Kuva: Official White House Photo by Shealah Craighead

Mepit äänestivät eilen uusien Pariisin sopimuksen mukaisten kasvihuonepäästövähennysten puolesta. Tätä ennen mepit keskustelivat Yhdysvaltain ilmoituksesta vetäytyä sopimuksesta.

Uudella lainsäädännöllä pyritään takaamaan, että EU saavuttaa päästöjen vähennystavoitteensa vuodelle 2030. Tavoitteena on leikata päästöjä Pariisin sopimuksen mukaisesti kaikilta aloilta 40 prosenttia verrattuna vuoteen 1990.

Puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, että EU ei ryhdy neuvottelemaan Pariisin sopimusta uudelleen. Suuri enemmistö mepeistä puhui UNFCCC 2015-sopimuksen toimeenpanemisen puolesta.

EU:n päättäjät ovat kritisoineet jo aiemmin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä vetäytyä sopimuksesta. Samalla nämä ilmoittivat, että EU pitää kiinni sitoumuksistaan ja etenee ilmastolainsäädännön toteuttamisessa.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoi, että ilmastonmuutos on yksi ajankohtaisin maailmanlaajuinen haaste ja vastaamalla haasteeseen EU luo uusia mahdollisuuksia kansalaisille ja teollisuudelle.

– Yksinkertaisesti sanottuna Yhdysvaltain hallinnon päätös on virhe. Pystymme onnistuneesti tekemään planeetastamme puhtaamman ja turvallisemman, mikäli olemme yhteistyössä maailman valtioiden kesken, Tajani totesi.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”17609,17643″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Parlamentti keskusteli Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoituksesta vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta yhdessä Marshallinsaarten tasavallan presidentti Hilda Heinen ja komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa.

– Maailmaa suuntaa katseensa nyt Eurooppaan, sanoi Heine korostaen maansa haavoittuvuutta ilmastonmuutoksen tuomille muutoksille. Hän totesi, että Marshallinsaarten tasavalta on ”keskimäärin kaksi metriä merenpinnan yläpuolella, joten maassa ei ole paikkaa, mihin paeta” ilmastonmuutosta.

– On riski, että maastani tulee asuinkelvoton ennen tämän vuosisadan loppua”, hän jatkoi.

Kunnianhimoisia tavoitteita

– Äänestyksen tulos tänään lähettää kristallinkirkkaan viestin Donald Trumpille: Eurooppa seuraa Pariisin sopimuksen sitoumuksiaan ja hyödyntää tilaisuutta edistää vihreää kasvua sinun kanssasi tai ilman sinua. Melkein kaikki Euroopan parlamentin poliittiset ryhmät tukivat tätä vahvaa ja kunnianhimoista ilmastolainsäädäntöä, sanoi Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, Alankomaat).

Uuden lainsäädännön tarkoituksena on tehdä EU-tason tavoitteesta sitovia, kansallisia tavoitteita aloille, jotka eivät ole osa EU:n päästökauppaa. Näihin päästökaupan ulkopuolisiin aloihin kuuluvat esimerkiksi maatalous-, liikenne-, rakennus- ja jätesektorit. Nämä sektorit tuottavat noin 60 % EU:n kasvihuonepäästöistä.

Jokaisen EU-maan on noudatettava vuonna 2018 käynnistyvää päästöjen vähennysohjelmaa, jotta pystytään estämään päästöjen vähentämisen lykkääminen.

Pitkän aikavälin ennustettavuuden takaamiseksi mepit asettivat tavoitteeksi, että vuoteen 2050 mennessä päästöjä vähennetään 80 %:lla vuoteen 2005 verrattuna.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”10769,12029″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Mepit ehdottavat, että jäsenmaille, joiden BKT on alle keskiarvon ja jotka ovat toimineet tai toimivat ennen vuotta 2020 päästöjen vähentämiseksi, voitaisiin sallia enemmän joustavuutta ohjelman myöhemmissä vaiheissa.

Jotta EU-maiden olisi helpompi saavuttaa päästötavoitteet, uusi asetus mahdollistaa seuraavan vuoden päästökiintiöstä ”lainaamisen”. EU-maat pystyvät lainaamaan seuraavan vuoden kiintiöstä korkeintaan 10 %, mikä vastaavasti pienentää seuraavan vuoden kiintiötä.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 534 puolesta, 88 vastaan ja 56 tyhjää.

Parlamentti ja neuvosto aloittavat instituutioiden väliset neuvottelut asetuksen lopullisesta muodosta välittömästi sen jälkeen kun neuvosto on muodostanut oman kantansa.

 

 

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.