Suomi tiivistäisi EU-puolustusyhteistyötä varovaisimman skenaarion mukaan

Kuva: EU NAVFOR

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen esitteli eilen yhdessä korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa Euroopan unionin yhteistä puolustusta koskevan pohdinta-asiakirjan.

Pohdinta-asiakirjassa Katainen ja Mogherini esittelevät kolme tulevaisuusskenaariota Euroopan puolustukselle. Kaikki kolme skenaariota lähtevät siitä, että puolustusyhteistyötä tiivistetään, pohdinnassa on lähinnä vain se, kuinka paljon.

Varovaisimmassa skenaariossa turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä sovitaan jäsenmaiden kesken kuten tähänkin asti ja puolustushankinnat olisivat jäsenmaiden vastuulla.

Toisessa komission esittämässä skenaariossa jäsenmaat yhdistäisivät resurssejaan ja EU tekisi enemmän yhteistyötä Naton kanssa.

Kolmannen mallin mukaan yhteistyötä tiivistettäisiin kunnianhimoisimmin ja EU:lla olisi yhteinen puolustus.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”17737″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 15px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Suomi mukana varovaisesti

Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi STT:lle, että Suomi on valmis lisäämään EU:n puolustusyhteistyötä komission varovaisimman vision mukaisesti.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vaikuttaisi olevan asiassa samoilla linjoilla.

– Ei tässä mitään EU:n omaa armeijaa olla muodostamassa. Mutta ehkä tässä on lisäarvoa kyberyhteistyössä. Suomi vastaa puolustuksestaan vielä 2020-luvullakin enemmän itse kuin yhdessä EU:n kanssa, Niinistö totesi eilen Ylelle.

Myös europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner (ECR) kommentoi EU-uutiset.fi:lle, että hän kannattaa Suomen yhteistyötä EU:n puolustusasioissa pääasiallisesti kevyemmän skenaarion mukaan.

– Tässäkin mallissa yhteistyö tiivistyy, mutta tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Ongelmana tiiviimmässä yhteistyössä voi olla, että melkein kaikki muut EU-maat ovat Naton jäsenmaita, Ruohonen-Lerner pohtii.

Hänen mukaansa hyviä aloja tehdä yhteistyötä ovat muun muassa kyberturvallisuus, keskeisen infrastruktuurin valvonta, tietojen vaihto, järjestäytyneen rikollisuuden torjunta ja ulkoisten rajojen valvonta.

Näissä asioissa myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (S&D) korostaa yhteistyön tärkeyttä.

– Minua on jo kauan ihmetyttänyt, kuinka EU-maatkin mustasukkaisesti varjelevat tiedustelutietojaan. Se on sitä suvereniteetista luopumisen pelkoa, vaikka jokainen tietää, ettei yhtäkään suurta ongelmaa kuten ilmastonmuutosta, kansainvälistä rikollisuutta, veronkiertoa tai terrorismia pysty yksikään maa yksin ratkaisemaan, Liisa Jaakonsaari kirjoitti blogissaan.

Toiveissa yhtenäiset puolustusteollisuusmarkkinat

Suomelle tärkeitä asioita yhteisessä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa ovat muun muassa nopean toiminnan joukkojen kehittäminen ja suorituskyky-yhteistyön tehostaminen, kerrotaan puolustusvoimien nettisivuilla.

Suorituskyky-yhteistyön avulla voidaan välttää päällekkäisten ja tehottomien puolustusmateriaalihankintojen tekeminen. EU voi puolustusvoimien mukaan edistää huoltovarmuutta yhtenäistämällä puolustusteollisuusmarkkinoita.

Jyrki Kataisen mukaan Euroopan unionin on täydennettävä Naton kanssa tehtävää yhteistyötä omilla tehokkaammilla toimilla. Yksi tällainen teko on Euroopan puolustusrahaston muodostaminen.

– Rahasto antaa eurooppalaiselle puolustusteollisuudelle uutta pontta täysin yhteentoimivien huipputason teknologioiden ja tarvikkeiden kehittämiseen. Päätökset tehdään kuitenkin edelleen jäsenvaltioissa, jotka saavat parempaa vastinetta rahoilleen ja joiden vaikutusvalta viime kädessä kasvaa, Katainen sanoi.

Pirkko Ruohonen-Lernerin mielestä yhteistyön malleja voisi muuttaa sitten, jos poliittinen tilanne muuttuu paljon. Puolustushankintojen tekemistä yhteisillä hankinta-kilpailuilla hän pitää myös hyvänä ajatuksena.

– Tällä hetkellä Suomen ei kannata olla mukana yhteistyössä, joka voi lisätä Suomen riskejä konfliktitilanteissa, Ruohonen-Lerner toteaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.