Suomalaismepit sanovat seuraavansa sääntöjä tarkasti ja toivovat avoimuutta kulukorvauskäytäntöihin

EU-parlamentti Strasbourgissa 3. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl
EU-parlamentti Strasbourgissa 3. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl

Euroopan parlamentin jäsenet saavat kukin vuodessa noin 52 000 euroa käytettäväksi yleisiin kuluihin ilman velvollisuutta kertoa, mihin raha on käytetty.

General Expenditure Allowance (GEA) on palkan päälle saatavaa kulukorvausta, jolla yleisimmin katetaan mepin kotimaan toimistokuluja, mutta siitä voidaan maksaa myös muita mepin ja hänen avustajiensa työstä koituvia kuluja, joita ei korvata muualta. Tällaisia rahareikiä voivat olla esimerkiksi työvälineet, matkat ja majoitukset.

Tämän vuoden alusta lähtien kulukorvauksen suuruus on ollut 4 342 euroa kuukaudessa. Korvauksen luonteeseen kuuluu, että sen käyttö on sallittu vain tiettyihin kohteisiin, mutta kirjanpitovelvollisuutta ei silti ole.

– Uskon, että nykyinen käytäntö on parlamentille edullisempi ja hallinnollisesti kevyempi kuin esimerkiksi kuitteja vastaan kulujen korvaaminen olisi. Minusta jäsenillä voisi olla kuitenkin velvollisuus säilyttää kuitit ja parlamentin hallinnolla voisi olla mahdollisuus tarkastaa varojen käyttöä, suomalaismeppi Henna Virkkunen sanoo.

Kulukorvauksen käyttökohde vaihtelee

Kyselimme sähköpostitse kaikkien suomalaisten meppien ajatuksia kulukorvauksesta ja siitä, pitäisikö mepit velvoittaa raportoimaan, mihin tarkoitukseen he kuukausittain saamansa reilut 4000 euroa käyttävät.

Suomalaisista europarlamentaarikoista seitsemän ennätti vastaamaan tiedusteluun. Vastanneista ainoastaan kaksi, Merja Kyllönen ja Hannu Takkula, kertoivat käyttävänsä kulukorvausta toimistotilan vuokraan.

– Minulla on toimistotila kotimaan avustajalleni Kansan Uutisten omistamassa tilassa, maksan siitä asiallista vuokraa, eikä puolue omista Kansan Uutisten osakkeitakaan, joten tässä suhteessa asiat kunnossa, Kyllönen vastaa sähköpostitse.

Takkula puolestaan kertoo vuokraavansa toimistotiloja yksityisiltä vuokranantajilta.

Mepin on kotimaassaan luvallista vuokrata työhuone omasta kodistaan samoin kuin työhuoneen vuokraaminen on sallittua puolueelta. Kummassakin tapauksessa vuokrahinnan pitäisi pysyä normaalin markkinahinnan tasolla ja työhuoneen oltava yksinomaan kyseessä olevan mepin tai hänen avustajansa käytössä ja sitä tulee käyttää ainoastaan Euroopan parlamentin asettamiin työtehtäviin. Rahalla ei siis ole luvallista epäsuorasti rahoittaa kotimaan puolueen toimintaa.

[td_block_21 custom_title=”” separator=”” post_ids=”17575″ css=”.vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}” tdc_css=””]

Vain 133 meppiä avasi rahankäyttöään

Meppien piilobonukset nousivat otsikoihin eilen, kun 28 maassa toimivan toimittajaryhmän selvitys europarlamentaarikkojen 40 miljoonan euron suuruisen kulukorvauksen käytöstä julkistettiin. Suomesta asiaa oli selvittämässä Ylen MOT-ohjelma.

Asiaa selvittäneiden toimittajien mukaan 133 meppiä 748:sta kertoivat avoimesti, minne he toimistovuokransa maksavat. 133 henkilöön sisältyy 42 meppiä, jotka sanoivat vuokrarahojen menevän joko heille itselleen tai heidän kansalliselle puolueelleen.

Tilavuokrien lisäksi yleistä kulukorvausta käytetään meppien ja avustajien puhelinten, tietokoneiden ja muiden toimistotarvikkeiden hankintoihin ja ylläpitoon, sellaisiin asioihin, jotka Suomessa kansanedustajille tarjoaa eduskunta todellisten kulujen mukaan.

Pirkko Ruohonen-Lerner kertoo olleensa yhteydessä Euroopan parlamentin hallintoon ja tiedustelleensa sieltä yleisen kulukorvauksen sääntöjä ja käytäntöjä.

– Kun aloitin meppinä vajaat kaksi vuotta sitten, yleinen kulukorvaus rinnastettiin suomalaisten kansanedustajien saamaan vastaavaan kulukorvaukseen, joka on noin 1000-2000 euroa kuukaudessa, josta ei tarvitse pitää kirjanpitoa tai säilyttää tositteita. Toimin kansanedustajana 8 vuotta, enkä muista kertaakaan kenenkään kysyneen näiden kulujen perään, Ruohonen-Lerner kertoo.

Suomalaismepit äänestäisivät avoimuuden puolesta

EU-uutisten kyselyyn vastanneet seitsemän meppiä, Pirkko Ruohonen-Lerner (ECR), Merja Kyllönen (GUE/NGL), Henna Virkkunen (EPP), Miapetra Kumpula-Natri (S&D), Nils Torvalds (ALDE), Hannu Takkula (ALDE) ja Jussi Halla-aho (ECR) ovat kaikki sitä mieltä, että meppien kulukorvauksen käyttö sietäisi olla avoimempaa.

Miapetra Kumpula-Natri sanoo näkevänsä selvän ristiriidan siinä, että yleisesti rahankäytössä avoimuuteen kannustava Euroopan parlamentti ei vaadi mepeiltä samanlaista avoimuutta heidän saamien kulukorvausten käytöstä.

– Parlamentti äänestää säännöllisin väliajoin siitä, tulisiko meppien selvittää GEA-rahan käyttöä ja pitää siitä tarkasti kirjaa. Olen sitä mieltä, että niin tulee tehdä ja äänestän selvittämisen puolesta, Kumpula-Natri sanoo.

Tarkempaa selvitystä puoltavan äänensä äänestyksessä antaisivat muutkin EU-uutisten kyselyyn vastanneet suomalaismepit. Yleinen periaate heillä näyttäisi olevan, että niitä sääntöjä seurataan tarkasti, jotka kulloinkin ovat voimassa.

Jussi Halla-aho sanoo, että hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että kulukorvausten käyttöä koskevat tiedot määrättäisiin julkisiksi.

– Yksipuolisesti en kuitenkaan lähde niitä avaamaan, koska tämä asettaa luupin alle nimenomaan niiden edustajien rahankäytön, jotka julkistavat tietonsa, hän kuitenkin lisää.

Kaikki eivät kuitenkaan parlamentissa pelkää samaa. Vihreän ryhmän brittimeppi Jean Lambert on avannut rahankäyttöään vapaaehtoisesti ja hyvin täsmällisesti verkkosivuillaan.

Pirkko Ruohonen-Lerner huomauttaa, että on priorisointikysymys, mihin aikaa kannattaa käyttää.

– Tositteiden julkistaminen ja kirjanpitotyö pitäisi olla järkevässä mittasuhteessa saavutettavaan hyötyyn, hän sanoo.

Myös Nils Torvalds toivoo, että läpinäkyvyyttä lisättäisiin kulukorvauskäytännöissä.

– Olen äänestänyt julkistamisen puolesta, mutta edellyttänyt, että meille silloin annetaan sitä varten resursseja, Torvalds toteaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.