Mepit kolistelivat Junckerin verokaapin luurankoja

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Kuva: Dominique HOMMEL/EP

Asiakeskustelu oli jäädä sivurooliin, kun mepit haastoivat komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin keskustelemaan veronkierrosta, etenkin Luxemburgin veroskandaalista, eilen Panaman paperit -valiokunnan kokouksessa.

Juncker myönsi mepeille, että hän painoi villaisella tiettyjä Luxemburgin verokäytäntöjen seurauksia toimiessaan maan pääministerinä. Osa mepeistä vaikutti ajattelevan, että komission johdossa oleva Juncker on kuin pukki kaalimaan vartijana.

Juncker joutui arveluttavaan valokeilaan loppuvuodesta 2014, kun hänen kotimaansa nousi LuxLeaks-skandaalin päärooliin. Tuolloin selvisi, että monikansalliset yritykset kuten Ikea ja Pepsi olivat kanavoineet Luxemburgin kautta satoja miljardeja dollareita, minkä ansiosta ne olivat pystyneet välttämään miljardien dollarien verot. Verosopimusten solmimisen aikaan Jean-Claude Juncker toimi Luxemburgin pääministerinä.

- Kannatan verokilpailua, mutta sen on oltava oikeudenmukaista eikä se aina ollut sitä, Juncker sanoi Brysselissä.

Juncker sanoo, että ollessaan pääministeri hän suhtautui muutaman muun ohella ylimalkaisesti siihen, että EU-naapurimaat käyttivät alhaisia verojaan etuna kilpaillessa ulkomaisista sijoituksista.

Osa mepeistä pitää Junckerin nimeä ryvettyneenä

Eilisessä valiokunnan kokouksessa saksalainen vihreän ryhmän europarlamentaarikko Sven Giegold sanoi Junckerille, että hän nimensä yhdistetään Luxembourgin veroskandaaliin ja että hänen aikaisempi asemansa on räikeässä ristiriidassa sen kanssa, että Juncker työskentelee nyt komission johdossa sanoen taistelevansa rahanpesua ja veronkiertoa vastaan. Juncker sanoi kokouksessa useaan kertaan, että komissio on tuottanut kaksitoista uutta aloitetta veropolitiikan alueella.

- Juncker on melko katastrofaalinen symboli Euroopan unionille. Hän edustaa tekopyhyyttä. Hän edustaa sitä, että EU on täysin orientoitunut auttamaan monikansallisia yrityksiä, sanoi ranskalainen meppi Eva Joly, joka tunnetaan vahvana reilun verotuksen puolustajana.

Juncker puolustautui kuten hän on tehnyt julkisuudessa aiemminkin, että ministeriaikanaan hän ei ollut vastuussa yritysasioista. Juncker otti meppien grillauksen vastaan tyynesti todeten heidän puhuvan menneisyyden tapahtumista.

- Verosäännöt neuvotellaan veroviranomaisten kesken, ei ministerien kesken, hän kuittasi.

Kommenteissaan hän korosti jokseenkin samoja asioita kuin edellisen kerran meppien hiostaessa häntä veroasioissa, juuri Luxemburgin tietovuotojen jälkeen vuonna 2017. Tuolloin hän myönsi kantavansa asiasta poliittiseen vastuun vaikka kieltäytyikin ottamasta vastuuta varsinaisesta veronkierrosta.

LuxLeaks vasta alkusoittoa

LuxLeaks aloitti tapahtumaketjun, veronkiertovuotojen sarjan, johon myös Panaman papereiden vuotaminen julkisuuteen kuuluu.

Tietovuodon seurauksena viime vuonna käynnistettiin selvityksiä veroväärinkäytöksistä 79 maassa, alettiin tutkia yli 6500 veronmaksajaa ja yritystä. Samalla kerättiin myös takaisin yli 100 miljoonaa euroa maksamattomia veroja.

Euroopan parlamentti perusti viime vuoden kesäkuussa Panaman paperit -tietovuotoa tarkastelevan tutkintavaliokunnan. Valiokunnan tehtävänä on ollut tarkastella väitteitä rahanpesuun, veronkiertoon ja veropetoksiin liittyvien EU-sääntöjen rikkomisesta ja sääntöjä sovellettaessa tapahtuneista hallinnollisista epäkohdista.

Valiokuntaan kuuluu 65 jäsentä. Suomalaisista parlamentin jäsenistä valiokunnan varsinaisia jäseniä ovat Sirpa Pietikäinen (kok, EPP) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps, ECR).

[td_block_21 custom_title="" separator="" post_ids="15714,14924" css=".vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 15px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}" tdc_css=""]

Valiokuntatyön tuloksena on määrä syntyä uusia käytäntöjä ja tapoja EU:ssa estää rahanpesu ja veronkierto.

Saksalaismeppi Thomas Mann (EPP) otti esiin sen, että hänen mielestään vaatimus jäsenmaiden yksimielisyydestä tehdessä muutoksia verolakeihin, on este verotuksen uudistamiselle.

Juncker vastasi hänestä voitaisiinkin siirtyä yksimielisistä päätöksistä kaksikolmasosaa enemmistön tekemiin päätöksiin verolakiuudistuksissa.

[td_block_21 custom_title="" separator="" post_ids="11243,16486" css=".vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;padding-bottom: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}" tdc_css=""]
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.