Pääkirjoitus: Herätys! Eurooppaan täydellä teholla!

Kuva: EU/Bottaro Mauro
Kuva: EU/Bottaro Mauro

Kun viime viikon G7-kokouksen draaman pölyt ovat laskeutuneet, on yksi asia selvä. Saksan Angela Merkel summasi sen korkeimilla tasolla: “Meidän täytyy ymmärtää, että meidän eurooppalaisten täytyy taistella oman tulevaisuutemme ja kohtalomme puolesta”.

Euroopan on otettava kohtalonsa omiin käsiin ja tämä on totta monessa suhteessa. Meillä on sekä ulkoisia että sisäisiä turvallisuuskysymyksiä, sosiaalisia haasteita ja ympäristöllisiä tavoitteita, emmekä voi enää luottaa USA:n ystävyyteen.

Jo tammikuussa kirjoitettiin tässä lehdessä kuinka “Trump saattaa rakentaa vahvemman Euroopan“. Näyttää siltä, että olimme oikeassa. Merkel kantaa nyt titteliä “vapaan maailman uusi johtaja” yhdysvaltain presidentin sijaiseksi. Pienessä hetkessä Euroopasta on tullut vahvampi kuin koskaan ja tällä aallolla EU:n päättäjien pitäisi nyt kyetä surffaamaan.

EU:lla on edelleen ongelmia (vaikka päälimmäisenä huolena ei olekaan populismin nousu kompostikasasta) ja jopa EU-skeptikoiden on pakko myöntää, että Eurooppa ja kotimaamme Suomi ovat riippuvaisia Euroopan stabiliteetista. “Taitava” strutsipolitiikka ei koskaan toimi, eikä toimi tälläkään kertaa. Nyt enemmän kuin koskaan ennen, on Euroopan yhdistyttyvä. Tämä todistettiin selvästi NATO:n ja G7-kokouksen aikana.

Vaihtoehtona on olla kuin Norja, joka syö kaikki Brusselista tulleet direktiivit sekä lait ja samalla heittää kaikki vaikutusmahdollisuudet ikkunasta pois. Suomen viennin määrä EU-maihin vastaa lähes 60 prosenttia kaikesta viennistä. Olla osa sisämarkkinoita kyllä maksaa, mutta kannattaa, ja maksaisi olisimme EU:n jäseninä tai ei.

Markka-nostalgikkojen pitäisi ymmärtää, että ulkopuolella seisominen olisi tuskallista. Nyt ei ole aika riidellä onko Euroopassa tilaa suomalaisille vai ei. Kyllä on tilaa ja reilusti. Ei kannata  piileskellä tässä pimeässä pohjoisnurkassa uskoen, että kaikki olisi niin paljon paremmin vain jos markka tulisi takaisin. Totuus on, että Eurooppa on ollut Suomelle hyvä, että Eurooppa on Suomelle hyvä jatkossakin ja että Suomi on hyvä Euroopalle.

Suomelle uhat ovat monet ja monimutkaisia. Ei kannata seisoa yksin!

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Trond H. Trosdahl 20 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.