Euroopan komissio: EU:n talous on osoittautunut kestäväksi

Round table. Komission viikoittain kokous. Kuva: EC/Etienne Ansotte
Round table. Komission viikoittain kokous. Kuva: EC/Etienne Ansotte

Jäsenvaltioiden olisi hyödynnettävä talouden elpymisen suomia mahdollisuuksia ja toteutettava rakenneuudistuksia, lisättävä investointeja ja vahvistettava julkista talouttaan, sanoo Euroopan komissio.

Painopisteet vaihtelevat eri puolilla EU:ta, mutta kaikkialla tarvitaan komission mukaan lisätyötä, jotta kasvusta tulee osallistavampaa, vahvempaa ja kestävämpää.

Euroopan komissio esitteli eilen vuoden 2017 maakohtaiset suositukset, joissa jäsenvaltioille annetaan talouspolitiikkaa koskevia ohjeita seuraavien 12–18 kuukauden ajalle. EU:n ja euroalueen talous on osoittautunut kestäväksi.

[td_block_21 custom_title="" separator="" post_ids="17067" css=".vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}" tdc_css=""]

Kasvua jarruttavia ongelmia kuitenkin riittää, kuten hidas tuottavuuden kasvu, talouskriisin seuraukset ja myös sitkeästi jatkuva eriarvoisuus sekä lähinnä ulkoisista tekijöistä johtuva epävarmuus. Tästä syystä komissio kehottaa jäsenvaltioita käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja vahvistamaan nyt taloutensa perusteita.

Jäsenvaltioiden olisikin komission mukaan pyrittävä kohti keskeisiä, Euroopan tasolla yhdessä vahvistettuja taloudellisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita, joita ovat investointien lisääminen, rakenneuudistusten jatkaminen ja vastuullisen finanssipolitiikan noudattaminen. Euroalueen haasteisiin ja painopisteisiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Eurosta ja työmarkkinavuoropuhelusta vastaava komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis toteaa, että talouskehitys on myönteistä ja EU:n olisi käytettävä tilaisuutta hyväkseen ja tehtävä Euroopan talouksista kilpailukykyisempiä, kestävämpiä ja innovatiivisempia.

- Etusija olisi annettava uudistuksille, joiden myötä kasvusta tulee osallistavampaa ja tuottavuus paranee. Rakenneuudistukset, investoinnit ja jatkuva huolehtiminen siitä, että julkista taloutta hoidetaan vastuullisesti, ovat välttämättömiä EU:n taloudellisen elpymisen vahvistamiseksi ja ylläpitämiseksi, Dombrovskis sanoo.

Erityishuomiota eriarvoisuuteen

Työllisyys- ja sosiaaliasioista, osaamisesta ja työvoiman liikkuvuudesta vastaava komissaari Marianne Thyssen sanoo, että komission arvioissa kiinnitetään tänä vuonna erityistä huomiota siihen, kuinka eriarvoisuuteen on puututtu.

- Kriisin hallinnassa on nyt käännetty uusi sivu, jonka aiheena ovat sosiaaliset kysymykset. Nyt kun talous on päässyt uudelleen vauhtiin, meidän on luotava uusia mahdollisuuksia niille, jotka ovat jääneet kehityksen jalkoihin. On pidettävä huoli siitä, että ihmisten osaaminen vastaa muuttuvia tarpeita. Siksi meidän on panostettava korkeatasoiseen koulutukseen. Tuottavuuden kasvun olisi merkittävä parempia palkkoja. Vain näin voimme täyttää yhteisen sitoumuksemme ja parantaa kaikkien kansalaisten elintasoa, Thyssen toteaa.

[td_block_21 custom_title="" separator="" post_ids="17078" css=".vc_custom_1493286824590{border-top-width: 1px !important;border-bottom-width: 1px !important;padding-top: 5px !important;border-top-color: #003399 !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: #003399 !important;border-bottom-style: solid !important;}" tdc_css=""]

Talous- ja rahoitusasioista, verotuksesta ja tulliasioista vastaava komissaari Pierre Moscovici puolestaan toteaa, että EU:n talous kasvaa ja tämä myönteinen kehitys jatkuu vuoteen 2018 asti, jolloin kasvusta on saatu nauttia kuutena vuotena peräkkäin.

- Elpyminen on kuitenkin epätasaista ja yhä haavoittuvaa. Meidän on hyödynnettävä kaikkia käytettävissä olevia keinoja kasvun tukemiseksi, kuten älykkäitä talousuudistuksia ja älykästä finanssipolitiikkaa. Tänään Euroopan komissio suosittaa, että jäsenvaltiot hakevat toimivaa tasapainoa yhtäältä julkisen talouden kestävyyden ja toisaalta sellaisen finanssipolitiikan virityksen välillä, joka vahvistaa elpymistä eikä heikennä sitä, Moscovici jatkaa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.