Pääkirjoitus: Euroopan eriytyneet vallat – EU:n tie eteenpäin

Euroopan neuvosto . Kuva: Ellen Wuibaux/Council of Europe
Euroopan neuvosto . Kuva: Ellen Wuibaux/Council of Europe

Perjantaina Euroopasalissa Euroopan parlamentin tilaisuudessa kysyttiin: “Kuinka moni täällä pitäisi sitä hyvänä, että julkisissa rakennuksissa liehuisi Suomen lipun rinnalla myös EU:n lippu?” Salissa, missä oletin suurimman osan suhtautuvan myönteisesti tai erittäin myönteisesti EU:ta kohtaan, vain kaksi kolmasosaa piti ajatusta hyvänä. Se sai minut miettimään.

Yhdysvalloissa jokaisella osavaltiolla on oma lippunsa. Jos sama kysymys olisi kysytty jossain Yhdysvaltojen osavaltioista: pitäisikö liputtaa USA:n lipulla osavaltion lipun rinnalla, tai jopa sen sijaan, vastaus tulisi 100% varmasti lähes 100 prosenttisesti kyllä.

Ei kukaan USA:ssa keskustele haluaako esim. Texas erota Yhdysvalloista!

Minulle tämä käsiäänestystulos vihjasi, kuinka eriytyneitä Euroopan maat oikeasti ovat, ja kuinka yhtenäistä eurooppalaista identiteettiä ei ole olemassa. Ei kukaan Euroopassa ole ensisijaisesti eurooppalainen, vaan jonkin maan kansalainen. “Ei kukaan” ole ylpeä eurooppalaisuudestaan.

Brexit on tämän puutteellisen mentaliteetin lopputulos. Ei kukaan USA:ssa keskustele pitäisikö esimerkiksi Texasin erota Yhdysvalloista ja samalla dollarista! Miksi näin voi käydä Euroopassa?

Se voi tapahtua, koska ensisijaisesti olemme meidän omien maidemme kansalaisia. Meidän identiteettimme on olla suomalainen, italialainen tai britti. Emme sano ylpeästi, olen eurooppalainen. Siksi, juuri tämän mentaaliteetin perusteella, esimerkiksi Norja ei ole EU-jäsenmaa.

Rajat ovat tekosyy eristämään itsemme muista ihmisistä. Euroopan sisämarkkinat on  todistettu hyväksi, unionin maissa ei ole ollut sotaa yli 60 vuoteen, talous on noussut kaikissa EU:n jäsenmaissa. Ihmiset ovat päässeet pois köyhyydestä ja meidän kaikkien elintaso on kasvanut. Kaikki tämä on EU:n ansiota ja silti ihmiset haluvat rakentaa muureja ja purkaa siltoja.

EU:sta pitäisi tulla Euroopan yhdysvallat.

EU on visioinut viisi eri vaihtoehtoa EU:n tulevaisuudelle. Se ei mielestäni pidä paikkaansa vaan todellisuudessa EU:lla on kaksi vaihtoehtoa. Joko EU keskittyy pelkästään markkinoihin ja jättää kaiken muun päätöksenteon jäsenmaille tai EU:sta tulisi oikeasti Euroopan yhdysvallat. Minusta jälkimmäinen vaihtoehto on järkevin.

EU:sta pitäisi tulla Euroopan yhdysvallat. Silloin voimme poistaa rajat ja rakentaa yhteinen identiteetti kuten on USA:ssa. Yhdysvallat, missä ihmiset ovat ylpeitä ollessaan yhdysvaltalaisia.

Ei kukaan kutsu Oulusta Helsinkiin muuttuneita ihmisiä elintasopakolaisiksi. Suomessakin on “nettomaksajia”, kun vertaillaan eri kuntia. Ei kukaan kuitenkaan argumentoi, pitäisikö vaikka Espoon muuttaa pois Suomesta. Miksei Eurooppa voisi olla samanlainen?

tulevaisuudessa ei ole enää tilaa kansallisvaltioille.

Jos EU supistaisi isoja tehtäviään, kuten turvallisuuden ylläpitoa, rajatarkastuksia, sosiaaliturvaa, tämän ohella myös alueiden kehittyminen hiipuisi. Protektionismin hinta on korkea. Eurooppalainen vapaus sekä EU:n hyödyt häviäisivät ja Eurooppa-projekti tuhoutuisi kokonaan.

Rehellisesti puhuen, tulevaisuudessa ei ole enää tilaa kansallisvaltioille. Protektionismin on hävittävä, koska miten ratkaisisimme maailman isoimmat ongelmat kuten esimerkiksi saasteet, veronkierron estämisen, lapsipornon leviämisen rajoittamisen, pakolaiskriisin, terrorismin torjunnan, reilumman ruoan ja veden jakamisen jne. ilman ylikansallista päätöksentekokykyä? Päätöksentekoa on pakko keskittää, jotta olisimme päätöksentekokykyisiä vaikeimmissa globaaleissa kysymyksissä.

Ylikansallinen päätöksenteko helpottaisi huomioimaan enemmän tukea tarvitsevat alueet esimerkiksi kulttuurin tai talouden saralla.

EU:n tehtävä on iso. EU:n pitää rakentaa Euroopan kansalle oma identiteetti. Ei sellainen sinne päin -identiteetti kuten näimme 9. toukokuuta Eurooppa-päivänä, jolloin kukaan ei juhlinut. Miksi 9. toukokuuta ei ole yhtä merkityksellinen kuin 4. heinäkuuta jenkeissä? Miksi emme opettele koulussa laulamaan Euroopan kansalislaulua? Miksi emme opi, että kyse ei ole meistä ja heistä vaan yksinomaan meistä? Miksi poliitikot eivät kerro selkeästi ihmisille, että olemme kaikki yhtä ihmiskuntaa? Miksi kukaan ei puhu yhtenäisyydestä vaan pitää tiukasti kiinni protektionismista ja syrjinnästä?

Ehkä ensimmäinen askel Euroopan yhdysvaltaan olisi luoda Eurooppaan oman peruslaki, joka ratifioitaisiin jokaisessa jäsenmaassa. Siinä kielletäisiin syrjintäminen ja korostettaisiin ihmisten oikeutta ja tasa-arvoisuutta täysillä. Siinä määriteltäisiin, että olemme ensisijaisesti eurooppalaisia, että emme enää ole eristäytyneitä valtioita vaan Euroopan osavaltioita.

Euroopan eriytyneet maat sapettaa. Minä liputtaisin ylpeydellä EU:n lipulla. Olen norjalainen Suomessa. Kuitenkin olen samanlainen kuin sinä. Olemme eurooppalaisia!

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Trond H. Trosdahl 20 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.