Pääkirjoitus: Lopettakaa nuorten holhoaminen

Kuva: Lucélia Ribeiro/Flickr CC
Kuva: Lucélia Ribeiro/Flickr CC

– Euroopalla ei ole aikaa hukattavana, nuorilla ihmisillä ei ole aikaa hukattavana. Nuorille pitäisi antaa apua ja eikä jättää yksin, sanoi Euroopan tilintarkastustuomioistuimen (ECA) jäsen Ilina Ivanova viime viikon torstaina (11.5) ECA:n konferenssissa. Hänen mielestään nuorille on liian vaikkeaa löytää työpaikka.

Olen eri mieltä. Parasta mitä voimme tehdä nuorille, on antaa heille mahdollisuus rakentaa oma työpaikka. Valtioiden maksama työpaikka on vain iso karhupalvelus kansalle, se on vanha ja ylikäytetty sosialistinen keino, joka olisi jo pitänyt hävittää. Se maksaa liikaa eikä tuo lisäarvoa.

Parempi vaihtoehto on antaa nuorille mahdollisuus tehdä työtä. Monilla nuorilla on esimerkiksi oma auto. Miksei annettaisi heille mahdollisuus käyttää sitä Uber-kuljettajana? AirBNB on toinen vaihtoehto, miten nuoret voi käyttää omaa pääomaa saadaksensa tuloa. Entäs pop-up keittiöitä ja miniravintoloita, kampaamoja etc, etc. Jos mahdollisuuksia on monia, niin on myös valtioiden rajoituksia määräyksissä, direktiiveissä ja laissa. Annetaan nuorille mahdollisuudet löytää omia tulonlähteitään ja poistetaan protektionistisia määräyksiä.

Kouluttaminen on tärkeämpää kuin maksaa työpaikkoja nuorille, kun he valmistautuvat. Koulu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien on pakko valmistua yliopistoista maistereiksi. Tarvitsemme “duunareita” myös, rakennusmiehiä ja -naisia, autonkorjaajia, puutyöntekijöitä, roska-auton kuljettajia, postinjakajia ja lähikaupan kassoja. Näihin ammatteihin ei tarvita vuosien opintoja yliopistossa vaan hyvin suunnattua ja keskitettyä ammattikoulutusta.

Yksi länsimaiden ongelmista on ylikouluttaminen. Nyt ihmiset kouluttavat itseänsä melkein pelkästään siitä syystä, että se on trendikästä. Ihmiset eivät vältämättä valitse kouluttautumista loogisesti tai tarpeen mukaisesti, vaan koska heitän “odotetaan” kouluttautuvan pitkälle, jotta he saisivat “hyvän työpaikan”. Miksi? Kaikki työpaikat ovat hyviä!

Kaikki työpaikat ovat hyviä. Onhan sanonta, että ei ole olemassa “huonoja työpaikkoja”, vaan vain huono asenne. Se on oikein. Teoriassa tämä on helppo kertoa lapsillemme, mutta vaikeampi käytännössä kun he kiiruhtavat kouluun reppu täynnä odotuksia ja toiveita korkeasta koulutuksesta. Työn tekeminen on itsessään hyve.

Lopetta nuorten holhoaminen. Poista esteet löytämäänsä oman työpaikan!

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Trond H. Trosdahl 20 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.