ALDE ja S&D ajavat Eurooppaan syvempää integraatiota, vasemmisto ja konservatiivit vastustavat

Petri Sarvamaa EU-parlamentissa Strasbourgissa 4. 10. 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl

Tuore tutkimus pureutuu siihen, mihin suuntaan eri poliittiset ryhmät Euroopan parlamentissa ja yksittäiset mepit vievät Eurooppaa, joka yrittää löytää tietään Brexitin ja nationalismin nousun kuohuissa.

EU-politiikkaa seuraava ja tilastoiva riippumaton kansalaisjärjestö Votewatch Europe tarkasteli europarlamentaarikkojen äänestyskäyttäytymistä sekä sitä, kuinka paljon eri mepeillä on valtaa.

Analysointiin käytettyä algoritmia on ollut luomassa yli 200 EU-asiantuntijaa, Votewatchin sivuilla kerrotaan.

Tutkimuksen tärkeimpiä havaintoja olivat, että perustuslakiasioissa saksalaisella sosiaalidemokraatilla Jo Leinenillä on eniten valtaa. Heitä seuraavat vahvimmin vallan kahvassa ALDE-ryhmän johtaja Guy Verhofstadt ja puolalainen meppi Danuta Maria Hubner (EPP).

Vahvimmin yhtenäistä Eurooppaa ja syvempää integraatiota vaikuttavat ajan ALDE- ja S&D-ryhmät, EPP aivan näiden kahden kintereillä. Yleisesti ottaen myös vihreä puolueryhmä tukee syvempää integraatiota vaikka se vastustaakin muutamia tämän hetkisiä aloitteita.

Vasemmistoryhmä GUE-NGL sekä konservatiivinen ECR puolestaan vastustavat lähes kaikkia syvempää integraatiota ajavia aloitteita. Kaikista vahvimmin yhteistyön tiivistämistä vastustavat luonnollisesti nationalistisiksi luokiteltavat euroskeptinen EFDD sekä ENF.

Euroopan parlamentissa vaikuttavista kansallisista puolueista portugalilaisen sosialistipuolueen, ranskalaisen demokraattisen liikkeen sekä hollantilaisen D66-puolueen mepit tukevat Euroopan integroitumista vahvimmin. Euroskeptisimmät edustajat puolestaan tulevat italialisesta Northern League -puolueesta, kreikkalaisesta Golden Dawn -puolueesta, Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolueesta ja ranskalaisesta National Front -puolueesta.

Tutkimuksen mukaan entisen kommunistimaat Kaakkois-Euroopassa – Slovenia, Kroatia, Bulgaria ja Romania – vaikuttaisivat kannattavan vahvimmin liittovaltiomallia, mutta vaikutusvoimaltaan perustuslaillisissa asioissa maat eivät ole EU:ssa niin vahvoja kuin Keski- ja Länsi-Euroopan maat.

Votewatchin mukaan alle 40-vuotiailla mepeillä on vain vähän perustuslaillista valtaa. Euroopan unionin tulevaisuuteen vaikuttava päätöksenteko on selvästi vanhempien poliitikkojen työsarkaa.

Suomalaisista mepeistä Petri Sarvamaalla on eniten valtaa perustuslaillisissa asioissa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
About Satu Hotakainen 1064 Articles

EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.