PANA-valiokunnan toiminta on loppusuoralla

Eilen aloitettiin PANA-valiokunnassa kolmen erillisen veronpetoksia koskevan tutkimuksen esittely. Panaman paperit -tietovuoto paljasti laajalle levinneen yritysten ja yksityishenkilöiden veronkierron offshore-yritysten kautta.

Tietovuodon seurauksena viime vuonna käynnistettiin selvityksiä veroväärinkäytöksistä 79 maassa, alettiin tutkia yli 6500 veronmaksajaa ja yritystä. Samalla kerättiin myös takaisin yli 100 miljoonaa euroa maksamattomia veroja.

Euroopan parlamentti perusti viime vuoden kesäkuussa Panaman paperit -tietovuotoa tarkastelevan tutkintavaliokunnan. Valiokunnan tehtävänä on ollut tarkastella väitteitä rahanpesuun, veronkiertoon ja veropetoksiin liittyvien EU-sääntöjen rikkomisesta ja sääntöjä sovellettaessa tapahtuneista hallinnollisista epäkohdista.

Valiokuntaan kuuluu 65 jäsentä, ja sen toimikausi kestää 12 kuukautta. Suomalaisista parlamentin jäsenistä valiokunnan varsinaisia jäseniä ovat Sirpa Pietikäinen (kok, EPP) ja Pirkko Ruohonen-Lerner (ps, ECR).

Eilisessä valiokunnan paneelikeskustelussa pureuduttiin rahanpesun ja veronkierron vaikutuksiin jäsenvaltioiden talouksissa. Toisessa paneelikeskustelussa, joka kattaa kaksi erillistä tutkimusta, keskitytään siihen, miten jäsenvaltiot voivat taistella veronkiertoa ja rahanpesua vastaan.

- Tarvitsemme läpinäkyvyyttä, selkeämpiä sääntöjä ja tehokkaampia verotusjärjestelmiä. Suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut jäsenmaiden vastaanhankaava asenne. EU-jäsenmaat ovat olleet jo pitkään riippakivenä hyvän verohallinnon ja läpinäkyvyyden kehittämisessä. Ainoa tapa kitkeä veronkiertoa on valtioiden välisen yhteistyön tiivistäminen, kirjoitti PANA-valiokunnan jäsen Sirpa Pietikäinen blogissaan tämän kuun alussa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.